Izveštaj EK o spremnosti Srbije 14. oktobra

Najnoviji izveštaj Evropske komisije o spremnosti Srbije koji bi trebalo da pokaže ostvareni napredak u evropskim integracijama biće objavljen 14. oktobra.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2015.

15:39

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je rekao zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt

Benedikt je naveo da će taj izveštaj pokazati tačnu poziciju Srbije i napredak koji bi trebalo da vodi ka otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU.

On je na konferenciji "Dejton i region - 20 godina kasnije - dalje perspektive zapadnog Balkana" rekao da pregovori sa Srbijom napreduju, podsetivši i da je skrining u pregovorima sa EU završen.

Očuvanje stabilnosti u regionu je u interesu svih, a jasna evropska perspektiva zapadnog Balkana je ključna za stabilnost u regionu, ocenjeno je na konferenciji "Dejton i region - 20 godina kasnije - dalje perspektive zapadnog Balkana".

Učesnici konferencije koju su organizovali Centar za regionalizam i Igmanska inicijativa ocenili su da je važno dalje unapređivanje odnosa u regionu i naveli da je emotivni naboj u regionu jak, ali da ne treba dozvoliti emocijama da prevladaju.

Navodeći da se region menja u procesu pridruživanja EU, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je rekao da se ne slaže sa ocenom direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova da su odnosi u regionu danas na najnižoj tački od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali je priznao da su veliki izazovi pred nama.

Migrantsku krizu je Benedikt ocenio kao najveći izazov bez presedana od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, navodeći da taj proces treba zajednički rešavati, kao i da zatvaranje granica neće dovesti do rešenja.

Benedikt je naveo da je Dejtonskim sporazumom postignut mir, ali i stvorena složena situacija i da domaći izazovi moraju da se uzimaju u obzir, ali da ne smeju dovesti do podela.

Navodeći da je BiH učinila znatan napredak kada je reč o odnosima u regionu i dobrosusedskoj saradnji, Benedikt je naveo da pitanje sudstva i demokratskog predstavljanja treba rešavati dijalogom i kompromisom u okviru evropske perspektive, a ne referendumom i ultimatumom.

Benedikt je ocenio da su reforme neophodne kada je reč o približavanju BiH EU, koja je potencijalni kandidat za članstvo, navodeći da je BiH konsolidovala svoju stabilnost i počela da gradi demokratsku kulturu, ali da još postoji potreba za dubokim reformama.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Mihael Ujehara smatra da je očuvanje stabilnosti u regionu u interesu svih, da je Misija OEBS u regionu i BiH doprinela sprovođenju Dejtonskog sporazuma i da pruža pomoć zemljama regiona u reformama koje sprovode i u prevazilaženju problema nakon ratnog perioda.

Navodeći da je u poslednjih 20 godina učinjen napredak kada je reč o saradnji između policija, kontroli i bezbednosti granica, Ujehare kaže da kao osetljiva pitanja u regionu ostaju povratak izbeglica i procesuiranje ratnih zločina.

Ujehara je rekao da je procesuiranje ratnih zločina u domaćim tužilaštvima znatno poboljšano, da je dobra saradnja tužilaštava u regionu, ali da su rezultati neujednačeni i da se primećuje doza zamora.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Marina Jovićević rekla je da je Srbija istinski posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju stabilnosti, navodeći odmerene reakcija zvaničnika Srbije u situacijama kada u regionu dođe do određenih turbulencija zbog nekih događaja poput napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima ili incidenta sa dronom na fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija.

Povodom reakcije Hrvatske na povećan priliv izbeglica sa Bliskog Istoka u tu državu, navela je Jovićević, Srbija je pažljivo i odmereno uvela određene mere koje su, uz napor EU, rezultirale otvaranjem hrvatske granice.

Kako je navela, važno je nastaviti razgovore sa Hrvatskom o problemima koji opterećuje odnose dve države.

Jovićević je ocenila da evropske integracije ostaju ključni faktor i za reforme i za stabilnost zapadnog Balkana navodeći da Srbija želi da igra važnu ulogu u tom procesu.

Govoreći o BiH, Jovićević je rekla da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma ostaje privržena poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i da će podržati svaki dogovor koji posignu dva entiteta i tri naroda.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma organizovana serija skupova od kojih je prva konferencija održana početkom jula u Podgorici, navodeći da će krajem oktobra sličan skup biti održan u Zagrebu, a u novembru i u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: