"SAD naoružavaju pobunjenike koji idu u ID"

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da pobunjenici koji prođu obuku SAD odlaze da se pridruže Islamskoj državi sa oružjem kojim ih je snabdeo Vašington.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je rekao da je američka podrška pobunjeničkim snagama u Siriji nelegalna i neefikasna.

U intervjuu za američke TV mreže, snimljenom uoči sastanka s predsednikom SAD Barakom Obamom, Putin je rekao da sirijski predsednik Bašar el-Asad zaslužuje međunarodnu podršku, jer se bori protiv terorističkih organizacija.

Obama i Putin treba da razgovaraju u ponedeljak, nakon Putinovog obraćanja u Ujedinjenim nacijama, preneo je Rojters.

"Po mom mišljenju, obezbeđivanje vojne podrške nelegalnim strukturama u suprotnosti je s principima modernog međunarodnog prava i Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je Putin u delu intervjua za američke mreže CBS i PBS koji je objavio Kremlj.

Putin smatra da Damask treba da bude uključen u međunarodne napore u borbi protiv ID, što SAD odbacuju, i kritikovao je američke planove o obuci 5.400 sirijskih pobunjenika koji bi se borili protiv te ekstremističke grupe.

"Ispostavilo se da je samo 60 od tih boraca adekvatno obučeno i svega četiri ili pet ljudi zapravo nosi oružje. Ostali su dezertirali sa američkim oružjem da se priključe ID", kazao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da se podrška Rusije Asadovoj vladi zasniva na Povelji UN.

"Mi pružamo podršku samo legitimnim vladama. Od danas to je u formi snabdevanja sirijske vlade oružjem, obuke i humanitarne pomoći za sirijski narod", dodao je Putin.

Vašington i zapadnoevropske države izražavaju bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji, koja je, kako američki zvaničnici navode, proteklih sedmica u tu državu poslala brodove, oklopna vozila i mornaričku pešadiju.

Rusija kaže da je njeno vojno angažovanje u Siriji u vezi sa borbom protiv ekstremističke grupe ID.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu