Han: Nema šta da se pregovara, ukinite blokade

Evropski komesar za proširenje Johanes Han apelovao je na hrvatsku vladu da ukine blokadu granice sa Srbijom, kao i na sve da "razoružaju svoj govor".

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.09.2015.

15:03

Default images
foto: Beta/AP

Han je na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksadnrom Vučićem u Beogradu rekao da ne želi da krije da je jako zabriut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granci.

"Mislim da tu nema šta da se pregovara", rekao je Han i dodao da se problem može rešiti jedino podizanjem blokade.

Han je rekao da je u Šengenskoj zoni moguće uvesti određene privrmene kontrole granica, ali da te mere moraju biti umerene i srazmerne i da ne smeju biti diskriminatorne.

Osim toga, Han je apelovao na sve da razoružaju svoj govor i svoje reči.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Zorana MIlanovića o podizanju ograde prema varvarima, Han kaže da mu se ne sviđa takav način govora ni privatno, a posebno ne na državničkom nivou.

Han navodi da reakcije nije bilo jer nije želeo da doprinosi podizanju tenzije u izjavama “koje su doprinosile trajnoj šteti”.

“Zato tražim od svih da razoružaju svoj govor. Mislim da je to neprihvatljiv jezik između pripadnika naroda, a naročito država”, ističe komesar EU za susedsku politiku.

Osim toga, Han je na konferenciji istakao da očekuje otvaranja poglavlja sa Srbijom do kraja godine.

Podsećamo, Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje poručio je ranije u toku dana da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa izbegličkom krizom treba da se suočimo zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: