Han: Niste sami, vi ste evropska zemlja

Šid -- Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje poručio je da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa izbegličkom krizom treba da se suočimo zajedno.

Izvor: Tanjug
Podeli

On se zahvalio Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice, nakon što je sa premijerom Sbije Aleksandrom Vučićem obišao Prihvatni centar za izbeglice u Šidu.

"Video sam šta je sve učinjeno radi pomoći izbeglicama", rekao je Han i poručio da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rešava ovaj problem, uveren je komesar i tvrdi da problem može biti rešen samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podele tereta.

"Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcionisanje Evrope", poručio je Han.

On je preneo da su šefovi država i vlada odlučili kako da se deluje, te da je dogovoreno da se ojačaju spoljne granice, uspostave hot-spotovi za registraciju, a njegova je obaveza, dodao je da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer "ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita".

Han je poručio da će EU sigurno obezbediti finansijsku i političku podršku Srbiji, primetivši da, kao i u životu, novac znači puno, ali nije sve.

"Niste sami, vi ste Evropljani i treba zajedno da radimo. Ne treba da podižemo nove granice", poručio je Han.

Naglasivši da je ovo prilika da se upozna sa situacijom s izbeglicama na terenu, poručio je da je obaveza svih da pomognu tim ljudima na humani način, a zatim najavio da će s Turskom i drugim zemljama razgovarati o daljem delovanju, pošto dolazi zima.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, ali da su one dobro zbrinute i da nije bilo nikakvih problema.

Vučić je, nakon obilaska prihvatnog centra za izbeglice u Šidu komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu zahvalio na lepim rečima o tome kako Srbija tretipa izbeglice.

Rekao je da je Srbija po svim podacima zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, budući da su kroz Srbiju prolazile izbeglice koje su dolazile iz Makedonije i Bugarske, a zatim odlazile većim delom u Mađarsku i manjim u Hrvatsku.

On smatra da najveći teret izbegličke krize snose Nemačka i skandinavske zemlje, koje moraju da reše pitanje zaposlenja tih ljudi, dok su ostale zemlje zapadnog Balkana koridori kojim oni prolaze, ali je ponovo da su izbeglice dobrodošle u Srbiju, te da su ovde dobro zbrinute.

"Sve što možemo i koliko možemo, mi pružamo", rekao je Vučić, dodajući da je u razgovoru sa izbeglicama u prihvatnom centru čuo da su zadovoljni i da 90 odsto njih nije imalo probleme.

Premijer je rekao da će o svim drugim temama u vezi sa izbegličkom krizom govoriti kasnije danas, posle razgovora sa komesarom Hanom.

Obilasku prihvatnog centra prisustvovali ministar za rad i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin i šef Delegacije EU Majkl Davenport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu