Austrija: Vraćamo izbeglice u Hrvatsku

Austrija će vratiti izbeglice koje u tu zemlju uđu iz Hrvatske ili Slovenije, istakavši da je Evropi neophodan održiv sistem azila.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2015.

14:40

Default images
Foto: Beta

Ministarka spoljnih poslova Austrije Johana Mikl-Lejtner rekla je da su Hrvatska i Sloevnija sigurne zemlje i da će tamo vraćati migrante koji prođu kroz te zemlje, a ne traže azil.

Kako ističe Jutarnji, Austrija i Nemačka su pre tri nedelje privremeno suspendovale propise EU o azilu i propuštale sve izbeglice iz Sirije, što je razljutilo sve evropske susede.

"Ako se dobro sećam, vratili smo više od 5.000 ljudi iz Austrije, pre svega u Bugarsku i Rumuniju. Za funkcionisanje sistema azila, potrebna je delotvorna politika o vraćanju migranata, ali je ostalo još mnogo posla", rekla je Mikl-Lejtner.

Austrijska ministarka je naglasila kako je u sigurnim zemljama poput Hrvatske ili Slovenije podnesen tek pokoji zahtev za azilom, što govori da migranti koji prolaze ne traže sigurnost, već biraju ekonomski najprivlačnije države.

"Ako izbjeglice dolaze iz Slovenije i Hrvatske i u Austriji zatraže azil onda ćemo ih vratiti u Hrvatsku i Sloveniju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: