Danas: Ako se kriza ne reši u ponedeljak...

Kriza nastala uzajamnim zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske biće rešena najkasnije do ponedeljka, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

Izvor: Danas

Četvrtak, 24.09.2015.

23:14

Default images

Prema saznanjima beogradskog lista, ukoliko se do ponedeljka situacija potpuno ne normalizuje, najkasniji rok za vraćanje na stanje pre krize je - 7. i 8. oktobar, kada će biti održan vanredni Samit Zapadnog Balkana u Luksemburgu, povodom izbegličke krize i nestabilnih odnosa u regionu.

"I Srbija i Hrvatska će koliko u petak otvoriti svoje granice, jer će Evropska unija na tome insistirati i izvršiti pritisak. Nije realno da se problem sa zatvaranjem granica, nastao usled izbegličke krize, reši u Srbiji, jer je to neizvodljivo", tvrde izvori Danasa u diplomatskim krugovima, dodajući da evropski zvaničnici rade na organizovanju susreta ili ponovnog stupanja u direktni kontakt dvojice premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića.

Prema Danasovim saznanjima, za rešavanje krize biće neophodno da Srbija, ipak, određeni broj izbeglica preusmerava i na granicu sa Mađarskom, na granični prelaz Horgoš 2, koji je otvoren.

Takođe, veliki broj izbeglica će, kao i do sada, put do Evropske unije nalaziti preko Hrvatske. Hrvatska će, s druge strane, nastaviti da organizovano prebacuje izbeglice u susednu Mađarsku. Inače, od 10.046 migranata koji su u Mađarsku ušli prekjuče, njih 9.939 je došlo iz Hrvatske, navela je mađarska policija.

Iako je Danasu u Ambasadi Mađarske u Beogradu rečeno da ne postoji nikakav dogovor srpskih i mađarskih vlasti o tome da se izbeglice iz Srbije preusmeravaju isključivo na granicu sa Hrvatskom, kako prenose naši diplomatski izvori, nekakav dogovor sigurno postoji, a evidentno je značajno poboljšanje odnosa samo nekoliko dana nakon što su oni eskalirali sukobima sa mađarskom pograničnom policijom.

Da je Hrvatska pod pritiskom i oštrim kritikama Brisela zbog zatvaranja granica, svedoče ne samo apeli najviših evropskih zvaničnika da ta država pod hitno otvori granice sa Srbije, već i činjenica da je Evropska komisija juče započela istragu o tome da li je zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: