Hrvatska roba ne može u Srbiju

Srpska policija od ovog trenutka na svim graničnim prelazima neće dozvoljavati ulazak hrvatske robe i teretnih vozila u državu, kaže Nebojša Stefanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2015.

00:04

Default images
Foto: Thinkstock

Stefanović je naglasio da Hrvatska nije uslišila zahteve za otvaranjem granice, kao i da se ponaša neodgovorno.

Osim toga, ministar policije je istakao da Hrvatska ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima i jedne i druge zemlje. Prema njegovim rečima, putnički saobraćaj će se odvijati normalno.

Srbija je primorana da preduzme mere. Nismo ni zadovoljni, ni sreći, samo štitimo svoju zemlju“, rekao je Stefanović u obraćanju novinarima odmah nakon isteka ponoći na graničnom prelazu Batrovci.

Prema njegovim rečima, policija neće dozvoljavati ulazak u Srbiju na svim graničnim prelazima Republike Srbije nijednom teretnom vozilu i prevoznom sredstvu koje prevozi hrvatsku robu. Dakle, to se odnosi i na kamione, železnicu i bilo koje drugo vozilo na bilo kom prelazu, makar vozilom upravljala osoba iz neke treće zemlje.

Te mere počinju da se primenjuju od ponoći.

Na pitanje koje su ostale mere koje će biti primenjene Stefanović je odgovorio da će Vlada Srbije još to razmotriti.

Ovo su mere koje su sasvim dovoljne na ekonomsku agresiju protiv naše zemlje. To sve za pet ili deset minuta može da se povuče, ako se granica otvori. Ako ne, biće i drugih mera, bićete obavešteni“, rekao je Stefanović.

Posećamo, u ponoć je istekao rok koji je Srbija dala Hrvatskoj za postizanje dogovora o otvaranju graničnih prelaza.

Kako je ranije najavio premijer Aleksandar Vučić, srpska vlada pripremila je mere koje će preduzeti u slučaju da granični prelazi sa Hrvatskom ne budu otvoreni do srede u ponoć.

Premijer je kasno sinoć, u izjavi za B92, rekao da je saglasan sa izjavom visoke predstavnice EU Federike Mogerini da zatvaranje granice Hrvatske nije rešenje i da čeka na otvaranje granice.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da zatvaranje granice Hrvatske nije rešenje i pozvala Beograd i Zagreb da zajednički pristupe rešavanju migrantske krize.

S druge strane, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je će o otvaranju graničnih prelaza odlučivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

"Možda uskoro otvorim granicu, a posle ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8.000 do 10.000", rekao je Milanović.

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je u Kažiprstu da čak i da Srbija uvede kontramere, situacija mora da se reši za stolom i to što pre.

"Bolje je da se rešenje nađe danas nego da traje danima, jer svakoga dana trošak postaje sve veći za obe strane. Rešenje je jednostavno - ne blokirati granicu, ne tražimo više ili ustupke", kaže Ljajić.

Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se "sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima".

I hrvatska konditorska industrija Kraš navela je da bi mogla da ima veliku štetu zbog zatvaranja prelaza Batrovci-Bajakovo, imajući u vidu značaj prelaza za promet robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

344 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: