Vučić sa Putinom 28. oktobra

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zvanično će se sresti sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom 28. oktobra u Moskvi, saznaju "Novosti".

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Prvo rukovanje posle veta


Prošle godine, Vučić je posetio Moskvu 7. jula i tad su centralne teme razgovora sa ruskim zvaničnicima bile - predsedavanje Srbije OEBS-u, zajedničke investicije, snabdevanje gasom i komplikovani odnosi u Ukrajini.

Posle tog susreta, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetio je Beograd 16. oktobra, u okviru obeležavanja 70 godina od oslobađanja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu.

Naredni odlazak Vučića u Moskvu biće prvi susret sa najvišim zvaničnicima otkako je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju o Srebrenici pred SB UN.

Prema informacijama lista, srpski premijer će u Rusiji biti primljen na najvišem državnom nivou, a razgovaraće i sa predsednikom Vlade Dmitrijem Medvedevom.

Diplomatski izvori su preneli da se ova poseta detaljno priprema već nedeljama, i konačno je "zaokružen" i konkretan datum kada će Vučić stići u Kremlj.

Izvesno je, na dnevnom redu svih razgovora dominiraće - razvoj političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja, investicije Rusije u našu državu, izgradnja gasovoda "Turski tok" koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju, kao i politika prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Ali, posle zahuktavanja migrantske krize koja preti da uzdrma evropski kontinent, očekuje se da srpski premijer sa Putinom "protrese" i tu važnu geopolitičku temu, navode Novosti.

Predviđeno je da predsednik Vlade Srbije povede u svojoj delegaciji veliki broj privrednika pošto se planiraju i susreti sa predstavnicima najvećih ruskih kompanija. Biće to i izuzetna prilika, dakle, da se ugovore konkretni poslovi za naredni period.

Cilj je da se tokom tih susreta produbi i unapredi saradnja pre svega u oblastima poljoprivrede, energetike, infrastrukture i automobilske industrije.

O svim detaljima oktobarske posete razgovarali su juče u Beogradu premijer Vučić i ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Tako su utanačeni i svi detalji važnog susreta.

Tako će se, više od mesec dana posle posete Sjedinjenim Američkim Državama i razgovora sa potpredsednikom te velesile Džozefom Bajdenom, Vučić videti i sa vodećim ljudima Kremlja.

strana 1 od 198 idi na stranu