Hrvatska će zatvoriti granicu ako izbeglice nagrnu

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da će Hrvatska zatvoriti granicu ako ponovo u jednom danu na nju pristigne gotovo 8.000 izbeglica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.09.2015.

21:13

Default images
Foto: Tanjug

Ostojić je to rekao na konferenciji za novinare na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Štab za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbeglica u Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić, prenela je Hina.

"Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mesto na kojem ćete pokušati da tražite istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već", poručio je Ranko Ostojić izbeglicama koje su trenutno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i nameravaju preko Hrvatske da dođu do zapadnoevropskih država. Potvrdio je da je slovenačka granica zatvorena za izbeglice, a tranzitni koridori ne postoje.

"Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo da registrujemo te osobe i niko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je neko otvorio granicu. Da imaju redovne pasoše, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne sprovede postupak koji moramo sprovesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopšte zainteresirane za takav priliv", rekao je Ostojić.

Prema njegovim rečima, tek kada se pred Savetom ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da do daljnjeg izbeglice koje su ušle u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj.

On je precizirao u da je određen broj migranata podneo u Hrvatskoj zahtev za medjunarodnu zaštitu.

"Oni više nisu osobe koje se nalaze pod nadzorom i za njih je osiguran smeštaj u saradnji s Gradom Zagrebom na Velesajmu", rekao je Ranko Ostojić. Govoreći o današnjim događanjima u Tovarniku, čiju je železničku stanicu od ranog jutra okupiralo nekoliko hiljada izbeglica pristiglih tokom prošle noći iz Srbije, Ostojić je demantovao pojedine medijske napise da su u proboju policijskog kordona na železničkoj stanici poginule tri osobe.

"To je netačna informacija. Istina je da su tri osobe zatražile medicinsku pomoć zbog iscrpljenosti i sunca. Niko nije poginuo", rekao je Ostojić.

Ponovio je da su u Hrvatskoj u potpunosti iskorišćeni svi smeštajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalanih izbeglica.

Hrvatska stoga pravi dodatne prihvatne centre koji su od ranije u planu, poput onoga u Belom Manastiru ili Čepinu, dodao je Ostojić.

Podsetio je na svoj jučerašnji boravak u Beogradu i razgovor s srpskim ministrom unutrašnjih poslova.

"S moje strane ja sam napravio maksimalno što sam mogao. Da li srpska strana, odnosno njihova policija radi svoj deo posla, može se videti prema prilivu migranata iz Srbije. Ono što mi od njih očekujemo je da zaustave migrante i prema njima primene ista pravila koja primenjuje i Hrvatska", rekao je Ostojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: