Mađarska policija tukla ekipu RTS-a

Horgoš -- Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinarku i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije, javio je Tanjugov reporter.

B92 je proverio zdravstveno stanje novinarke Jovane Đurović koja se trenutno nalazi u subotičkoj bolnici gde čeka na rendgenski pregled da bi se utvrdila ozbiljnost povrede.

Sa njom su u bolnici i snimatelj Hadži Vladan Mijailović i tonac Miroslav Đurašinović.

UNS: Mađarska policija da se izvini ekipi RTS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je postupkom mađarske policije koja je danas pendrekom udarala novinarku RTS-a Jovanu Đurović i članove ekipe, iako je u tom trenutku bilo jasno uočljivo da su oni bili na profesionalnom zadatku.

"Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

Dačić traži izvinjenje Mađarske RTS-u

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od Mađarske da utvrdi odgovornost za napad na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije (RTS), navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Mađarskoj je večeras upućen protest zbog napada na novinare RTS-a od strane mađarske policije, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju", navodi se u izjavi ministra Dačića.

Mađarska policija pretukla je ekipu Radiotelevizije Srbije, koja je izveštavala sa granice na Horgošu i polomila im opremu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javio je izveštač RTS-a.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala vodenim topovima na izbeglice, koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

Vučić osudio napad na televizijsku ekipu RTS-a

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas napad mađarske policije na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije na graničnom prelazu Horgoš.

Vučić je, u telefonskom razgovoru za RTS kazao da osuđuje napade na novinare na bilo kojoj teritoriji.

"Posebno osuđujem napad na novinare, bez obzira na kojoj teritoriji se napadaju. Neko se diči novinarima koji sapliću očeve sa decom, a napada novinare koji rade svoj posao", kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu