Autobusi sa izbeglicama preusmereni ka Hrvatskoj

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa ka granici sa Mađarskom preusmeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom, javlja reporter B92.

Izvor: B92, RTS
Podeli

Reporteru B92 koji se nalazi u Preševu jedan od vozača je rekao da im je naloženo da sve izbeglice prevoze ka Šidu.

RTS je preneo da je iz Preševa oko 21 sat jedan autobus sa migrantima krenuo za Šid, a na privremenom stajalištu preko puta Prihvatnog centra parkirano je još desetak autobusa koji će ići ka Hrvatskoj.

Nema utvrđenog reda vožnje.

Na desetak autobusa u Preševu već su ispisane table da se izbeglice usmeravaju ka Šidu i granici sa Hrvatskom.

Kada se migranti registruju i dobiju potvrde o privremenom boravku u Srbiji, ulaze u autobuse, a oni polaze kada prime dovoljan broj putnika.

Putnike čeka više prevoznika, koji izbeglice voze i do Beograda i Sombora. Na svim autobusima stoje natpisi "Šid" i "Hrvatska".

Hrvatska ima plan za izbeglice, ne otkriva detalje

U međuvremenu hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je izjavio da Hrvatska ima spreman vanredni plan u slučaju dolaska velikog broja izbeglica. Portparolka UNHCR Melisa Fleming takođe je ukazala da bi izbeglice mogle da potraže novu rutu pošto je Mađarska zatvorila granice.

RTS javlja da je opština Šid preventivno obezbedila smeštaj za izbeglice. Nekadašnja dečja bolnica "Principovac" pripremljena je za prihvatni punkt.

U tom objektu, blizu graničnog prelaza Sot, ima oko 300 kreveta. Prostor oko bolnice je sređen i obezbeđena je voda za piće.

Do ove dramatične promene u ruti kojom prevoze izbeglice došlo je posle današnjeg zatvaranja graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, usled čega su stotine izbeglica ostale "zarobljene" u pograničnom području.

"Blic" piše i da je vozačima rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbeglice ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga, policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmerava ka Hvatskoj.

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa "Aviod Hungary - Migration news" (Izbegavajte Mađarsku - vesti o izbeglicama) pripremila je karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dele izbeglicama na makedonskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu