Zatvoren i poslednji prolaz, izbeglice u suzama

Mađarska policija zatvorila je po podne pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.09.2015.

17:55

Default images
Foto: Beta/AP

Ovaj prelaz su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Pružni prelaz je zatvoren u 16.30, a od ponoći Mađarska će početi da primenjuje pooštreni zakon o granici koji ilegalni prelazak tretira kao krivično delo kažnjivo zakonom do tri godine.

Policija poručuje izbeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometra ka severu, javlja AP.

Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.

Izveštač agencije AFP javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbeglica, među kojima ima i žena i male dece.

Mađarska policija ranije danas je najavila da će taj prelaz zaštititi kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom.

Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a biće sklonjeni da prođe voz, preneo je AP.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

Za sutra je najavljena sednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogunnosti proglašenja vanredne situacije, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Inače, mađarska državna televizija javila je ranije da je u Horgoš danas došlo 10 autobusa punih izbeglicama sa Bliskog istoka, a da se do ponoći očekuje čak njih 20.000.
Foto: Beta/AP
Mađarska policija prethodno se preprečila preko železničke pruge na mađarsko-srpskoj granici.

Petnaestak policajaca u plavim uniformama postavilo se na šine kod mesta Reske, kuda su dnevno hiljade migranata prelazile iz Srbije u Mađarsku, te ih sada sprečavaju da idu dalje.

Kad su to videli, mnogi migranti koji su tu stigli briznuli su u plač, prenose novinari s mesta zbivanja. Drugi policajci su preko pruge postavljali kolutove bodljikave žice sa sečivima, naveli su isti izvori.

Skoro svi migranti koji su ulazili u Mađarsku od kada je postavljena bodljikava žica duž 175 kilometara granice sa Srbijom, prolazili su kroz prolaz preko pruge kod mesta Reske, širok oko 40 metara.

Sutra u Mađarskoj stupaju na snagu novi propisi, prema kojima će granica sa Srbijom biti potupno zatvorena za migrante koji će moći da prelaze samo preko zvaničnih prelaza. Ljudi koji nameravaju da traže azil u Mađarskoj ili u nekoj drugoj evropskoj zemlji od sutra moraju da koriste regularan prelaz koji je pod nadzorom policije.

Svako ko pokuša da ilegalno pređe ogradu može biti krivično gonjen i zatvoren, ili deportovan nazad, u Srbiju.

Mađarska policija je danas pokazala prepreku koju namerava da postavi na pruzi koja je do sada migrantima bila jedini prolaz do Mađarske. To je teretni železnički vagon s kontejnerom, čitav prekriven bodljikavom žicom sa sečivima.

Očekuje se da će taj vagon biti postavljen na prugu noćas u ponoć i da će potpuno zatvoriti poslednji preostali prolaz, s kojeg će ga sklanjati kada naiđe voz.
Foto: Beta/AP
U Horgoš je danas stiglo više od 10 autobusa iz Beograda, Subotice i Kanjiže sa izbeglicama sa Bliskog istoka, a očekuje se da će do ponoći na srpsko-mađarsku granicu stići njih čak 20.000, javila je mađarska državna televizija M1.

Razlog povećanog broja izbeglica je to što od večeras stupa na snagu izmenjeni, stroži zakon o državnoj granici, navodi ta TV pozivajući se RTV Panon.

M1 navodi da pored granice austrijski aktivisti pomažu izbeglicama tako što su na putevima postavili strelice koje pokazuju pravac za Mađarsku, dele im vodu i hranu.

Takođe, navode da je prethodnih dana stigao rekordan broj migranata u Kanjižu, a da većina njih nije išla u kamp čiji je kapacitet hiljadu ljudi, već su hteli što pre da pređu granicu.

Mađarska državna TV javila je i da je prošle noći na makedonsko-srpsku granicu stiglo svega oko hiljadu migranata.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Laslo Čikoš rekao je agenciji MTI da je “Srbija skoro prazna”, odnosno da se u njoj nalazi svega nekoliko hiljada izbeglica.

On očekuje da će pooštravanje kaznene politike po pitanju ilegalnih prelazaka granice promeniti puteve izbeglica, odnosno da će možda ponovo postati aktuelan daleko opasniji put preko mora u Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: