"Ne primamo ih nazad, ako treba vojsku na granicu"

Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu, kaže državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.09.2015.

21:22

Default images
Foto: Tanjug

"Ukoliko žele da ih vrate, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju. Nećemo ih primiti i po cenu da i Srbija postavi vojsku na granice", rekao je Ivanišević na seminaru o ljudskim pravima migranata, izbeglica i tražilaca azila u Subotici.

On je naveo da Srbija ima sporazum o readmisiji koji jasno definiše po međunarodnom pravu da se readmisija vrši uz utvrđivanje zemlje porekla i državljanstva.

"Srbija neće doneti ni jednu odluku kojom će poremetiti odnose ni sa jednom državom, ali će znati da brine i o svojim građanima i o svojim interesima, a šta to znači, videćemo konkretno u narednih nekoliko dana", kazao je državni sekretar.

Dodao je da Srbija čeka da EU ustanovi koja su to pravila koja će da važe za izbeglice, a koja za migrante i shodno tome će donositi odluke.

Prema njegovim rečima, prava izbeglica u Srbiji su u najvećoj meri poštovana, pogotovo kada se to poredi sa drugim zemljama.

"Što se izjava pojedinih ljudi tiče, kao što je to bio slučaj u Kanjiži, mogu samo da kažem da je veoma teško obavljati društvenu funkciju i pomagati ljudima i da je mnogo teško sebe pogledati u ogledalo posle takvih izjava", rekao je Ivanišević.

Predstavnica Ujedinjenih nacija Irena Vojackova Solorano kazala je da se situacija sa izbeglicama menja iz časa učas i izrazila nadu da će Srbija celu situaciju sa migrantima držati u stanju koje je bolje nego u nekim drugim zemljama.

"Više od 70 odsto stanovništva koje beži iz Sirije su izbeglice, koje beže iz situacije koje je za njih pitanje života i smrti, a na nama je da uradimo sve što možemo da im pomognemo", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: