Česi očekivali potez Nemaca,već kontrolišu prelaze

Češka je očekivala da će Nemačka obnoviti kontrole na granicama što je korak na koji ima pravo, saopštio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.09.2015.

19:12

Default images
Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec poslao je policiju da nadzire 14 nekadašnjih prelaza na granicama sa Austrijom i Nemačkom.

"Evropska unija nije bila u stanju da u rešavanju izbegličke krize poštuje svoja rođena pravila i da efikasno čuva spoljašnju granicu šengenskog prostora. Zato je ;sada neophodno da usvajamo operativne mere da čuvamo bezbednost pojedinih država", reagovao je Sobotka u posebnom saopštenju na odluku Nemačke da privremeno zbog izbeglica obnovi unutrašnje evropske granice.

Češki premijer izrazio je nadu da će sada biti pojačan pritisak da se nađe zajedničko rešenje kojim će se regulisati tok izbeglica još na spoljašnjim granicama EU i da se obezbede humani uslovi kako bi se još tamo izdvojile izbeglice od ekonomskih imigranata.

Češka policija je u pripravnosti i čuva nekadašnjih 14 graničnih prelaza na granicama sa Austrijom, saopštila je medijima portparol češke Policije za strance Kateržina Rendlova.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec raspitaće se kod slovačkog kolege Roberta Kalinjaka da li i Slovačka planira slične kontrole kao Češka.

"Ukoliko ne bi, Slovačka bi mogla da ima probleme i mi ćemo naravno na to morati da reagujemo", rekao je Hovanec.

Nemački mediji naveli su danas da nakon privremenog obnavljanja granica sa Austrijom Nemačka namerava da pošalje pojačanja za kontrolu u pograničju sa Češkom i Poljskom kako izbeglice tranzitom preko te dve zemlje ne bi izbegle kontrole na nemačko-austrijskoj granici.

Hitno obezbeđenje spoljnih, šengenskih granica Evropske unije zatražio je danas popodne u telefonskom razgovoru sa šefom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom češki premijer Bohuslav Sobotka.

"Premijer Sobotka i šef EK Junker složili su se da je nužno da se traži zajedničko ;evropsko rešenje bez toga da krene preglasavanje nekih članica", saopštio je portparol češke vlade Martin Ajrer.

Žan Klod Junker je telefonom razgovarao danas sa više šefova vlada članica EU zbog sutrašnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova i evropskih poslova koji će odlučivati o ;planu EK za relokaciju izbeglica po obavezujcim kvotama.

Odlučno su protiv obavezujućih kvota, uz zahtev da o izbegličkoj krizi odlučuje samit EU a ne ministri Češka i Slovačka dok kvote takođe ne prihvataju Poljska, Mađarska, baltičke zemlje a najnovije i Rumunija.

Zamenik šefa poljske diplomatije za evropska pitanja Rafal Tšaskovski danas je izjavio da je Poljska spremna da prihvati solidarno više izbeglica od 2.000 koliko je dobrovoljno ponudila početkom leta isključivo ako budu ispunjena tri uslova.

"Moramo da zatvorimo hermetički spoljnu, šengensku granicu, moramo da napravimo jasnu ;razliku između ekonomskih imigranata kojima ne možemo da pomažemo i izbeglica kojima ;moramo pomoći zato što beze od rata ili progona. Treći uslov je da nam ostane pravo ;da proveravamo izbeglice s aspekta bezbednosti Poljske", kazao je danas Tšaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: