Formirana zajednica albanskih opština

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe su na zajedničkoj sednici formirali asocijaciju tri opštine.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2015.

12:20

Default images
Foto: Tanjug

Cilj asocijacije je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.

Sednici u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori, a predsednik je Nacionalnog saveta Albanaca Jonus Musliu uveren je da će se i oni uskoro saglasiti s tom odlukom.

"Ne želim to da komentarišem... I oni će se saglasiti uskoro sa nama jer niko od njih ne živi bolje od nas", rekao je Musliu.

Sednici na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka doneta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonusa Musliua, Grupa građana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani, a na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Musliu je novinarima nakon sednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština, a što se pre svega odnosi na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva...

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, Musliu je upitao "zašto ne bi bilo", jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.

Musliju, međutim, nije konkretno odgovorio na pitanje čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, osim što je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33.

Skender Šaćipi, novinar portala Titulli rekao je da je "današnja odluka jviše politički marketing".

"Mislim da je to predizborni akt, zato što se približavaju izbori i politički predstavnici žele da naprave bolje pozicije u narodu. Zato i izlaze sa velikim izjavama i obećanjima", rekao je Šaćipi.

Građani Preševa znaju da je održana sednica, ali kažu da su više zainteresovani za ekonomske, a ne političke teme.

"Albancima zakon dozvoljava formiranje asocijacije opština"

Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je da podržava osnivanje asocijacije opština u kojima žive Albanci na jugu Srbije, ali da odbornici njegove partije iz skupština opština Preševo i Bujanovac nisu danas učestvovali ba sastanku u Preševu o tome, zato što smatra da sednica nije bila dobro pripremljena.

Haljimi je za Agenciju Beta rekao da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa i dozvoljava formiranje asocijacija opština u Srbiji radi ostvarivanja zajedničkih interesa, zbog čega smatra da su "neprimerene preteće izjave republičkih predstavnika".

"Stav PDD je da je skupština albanskih odbornika u Preševu sazvana nepripremljena i zbog toga odbornici iz Preševa i Bujanovca ne učestvuju u njenom radu, a odbornici iz Medveđe ne mogu ni da učestvuju jer je tamo skupština raspuštena, a lokalni izbori se održavaju sutra", kazao je Haljimi.

Haljimi, koji je i jedan od dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da smatra da je "pre formiranja asocijacije opština u kojima žive Albanci, bilo potrebno da se takva odluka donese u skupštinama lokalnih samouprava".

"Na skupštini u Preševu ne učestvuju naši i odbornici Demokraske unije Albanaca, ali ipak skupština ima većinu i oni mogu da donesu odluku o formiranju asocijacije opština. U principu, asocijacija je potrebna, treba videti sve mogućnosti za unapređivanje položaja građana i Albanaca u ovim opštinama", kazao je Haljimi.

Po njegovim rečima, PDD, koja je u opoziciji i u Preševu i u Bujanovcu iako ukupno ima najveći broj odbornika, danas će na svečanosti u Domu kulture u Preševu obeležiti 25 godina postojanja.

U sali Skupštine Opštine u Preševu danas je održana sednica albanskih odbornika iz opština Bujanovac i Preševo na kojoj je usvojena odluka o osnivanju asocijacije opština u kojima žive Albanci, po ugledu i po reciprocitetu na Zajednicu srpskih opština čije osnivanje na Kosovu je predviđeno briselskim sporazumom premijera Srbije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: