Pobuna izbeglica: Probili ogradu, idu peške za Beč

Mađarska policija vratila je oko 300 migranata koji su ranije danas pobegli iz prihvatnog centra blizu grada Reske.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

14:44

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su provalili ogradu i pobegli jer smatraju da je razmatranje njihovih prijava za azil suviše sporo.

Jedan od oko 300 migranata, koji su pobegli iz centra je izjavio za kanal M1 novosti da vlastima daju rok od dva časa za razmatranje njihovih aplikacija. Ukoliko se taj proces ne ubrza, podstaćiće i ostale iz prihvatnog centra da pobegnu, rekao je pomenuti migrant, a prenosi MTI.

Policija sada čuva ogradu oko prihvatnog centra u Reskeu i povremeno iz mase izvlači ponekog - pretežno stare ljude, žene i decu, koje ukrcavaju na autobus za neki drugi registracioni centar.

Prema informaciji lokalnog dopisnika MTI, na obližnjem autoputu M5 saobraćaj je ponovo uspostavljen, nakon što je zaustavljen zbog bekstva migranata.

Policija je zatražila od novinara da napuste područje oko prihvatnog centra, pod obrazloženjem kako su migranti u poslednje vreme "koristili prisustvo novinara da skrenu pažnju na svoju situaciju".

Incident sa migrantima se dogodio danas nešto pre podneva. Izbeglice su u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, koji vodi od granice sa Srbijom prema Budimpešti.
Foto: Beta/AP
Više od 1.000 izbeglica krenulo je danas peške sa železničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici, javio je izveštač agencije AFP sa lica mesta.

Velika grupa izbeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose decu na ramenima, spremna je da prepešači 175 kilometara do granice sa Austrijom, preneo je AFP.

Neki od njih nose slike nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

"Veoma smo srećni što se nešto konačno dešava. Sledeća stanica je Austrija. Deca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negde da idemo", rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.

Izbeglice koje su krenule peške ka Austriji su deo grupe od 2.000 ljudi, koliko se procenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih mađarske vlasti sprečile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.
Foto: Beta/AP
Policija je posmatrala izbeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala. Kolona je uzrokovala saobraćajne gužve u centru mađarske prestonice, javlja izveštač AFP.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnelo zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti.

Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Ma
Foto: Tanjug/AP
Istovremeno, izbeglice na želzničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji.

Ubuduće će u Mađarskoj tako prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: