Grčka od EU traži 700 miliona evra zbog izbeglica

Atina -- Grčka će od EU zatražiti oko 700 miliona evra za izgradnju infrastrukture za prihvat stotina migranata koji na njene obale stižu svakog dana, saopštava Atina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prezadužena Grčka beleži rast broja migranata, mahom iz Sirije, Iraka i Avganistana, koji dolaze gumenim čamcima iz susedne Turske, prenosi Rojters.

Organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć procenjuju da na grčka ostrva uključujući Kos, Lezbos, Samos i Hios, svakog dana pristigne oko 2.000 ljudi.

Grčka prelazna vlada saopštila je da planira izgradnju novih prihvatnih centara i preduzimanje koraka za popravljanje uslova u postojećim centrima za izbeglice.

Mininstar privrede Nikos Hristodulakis izjavio je da će Atina tražiti sredstva iz evropskih fondova namenjenih rešavanju krize s migrantima.

"Minimalna suma koja je Grčkoj potrebna je 400 miliona evra iz fonda za azil i 330 miliona iz fonda za siromašne radi što hitnije izgradnje infrastrukture", rekao je on.

Hristodulakis je dodao da će Grčka pružiti finansijsku pomoć brojnim ostrvima na istoku zemlje koja beleže veliki priliv migranata.

"Mnoga severna i južna egejska ostrva beleže pad broja turista u poslednjim mesecima. Ako to ne rešimo, imaćemo novi talas nezaposlenosti i siromaštva u zemlji", kazao je ministar, pozivajući grčke brodovlasnike da ponude svoja plovila kao privremeni smeštaj za izbeglice i optuživši EU za "mlak" odgovor na migrantsku krizu.

"Ovako teški problemi ne mogu biti rešeni za stolovima u Evropi, već u lukama i na obalama zemalja koje primaju talase izbeglica svakog dana", ukazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu