Kina paradom obeležila pobedu nad fašizmom (VIDEO)

Peking -- Kineski lider Si Đinping otvorio je veliku vojnu paradu u kojoj je učestvovalo 12.000 vojnika povodom 70. godišnjice kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Tokom smotre na kojoj su prikazana najnovija dostignuća Kine u vojnoj tehnologiji, Peking su nadletali lovci i helikopteri koji su u letu formirali broj 70.

Parada je pokazala rastuću vojnu moć Kine i odlučnost Kine da postane vodeća sila Azije.

Predsednik Si je paradu na trgu Tjenanmen u centru Pekinga otvorio govorom. Pored njega su bili i strani zvaničnici, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin, južnokorejska predsednica Park Geun-hje i generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

Na paradi je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Iskustvo rata čini da ljudi još više cene mir. Bez obzira na razvoj događaja, Kina nikad neće tražiti hegemoniju, Kina nikad neće pokušati da se širi i nikad neće drugima naneti patnje kroz koje je ona prošla", rekao je kineski predsednik.

Si je najavio da će se broj vojnika smanjiti za 300.000 i vojska svesti na oko dva miliona pripadnika.

Kina će ipak i s tom redukcijom ostati najveća vojska na svetu. Smanjenje broja vojnika dolazi u vreme kada razvoj vojne tehnologije to omogućava, navodi agencija AP.

Predsednik Si je iz limuzine kineske proizvodnje obavio smotru trupa postrojenih pred paradu, i preko razglasa pozdravio vojnike.

U defileu je učestvovalo 12.000 vojnika, s 500 komada vojne opreme, 200 letelica, čime je predstavljena najmodernija vojna tehnologija Kine.

Predstavljeno je desetak novih balističkih raketa kineske vojske DF21D - "ubica nosača aviona". Rakete dugačke desetak metara, prečnika od oko jednog metra, postavljene su na velike kamione s dvanaest točkova. Domet im se ne zna tačno, a strani vojni stručnjaci smatraju da je između 900 i 1.000 kilometara.

Predstavljena je i najnovija verzija bombardera H-6K, s posadom od samo troje ljudi, upola manje od prethodne verzije tog aviona.

Novo oružje predstavljeno danas na paradi, podstiče spekulacije u vojnim krugovima o sposobnosti Kine da izmeni odnos snaga na Tihom okeanu gde je sada najjača američka Sedma flota.

Većina vodećih zemalja sveta nije poslala delegacije visokog nivoa na proslavu u Pekingu zbog antijapanskog tona parade i nedavnih kineskih agresivnih poteza u vezi s teritorijalnim sporovima sa susedima. SAD su poslale samo svog ambasadora.

Kina vojne parade obično održava svakih deset godina, na godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

.

.

.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu