"Nisu palili ambasade,došli iz patriotskih pobuda"

Beograd -- Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje grupi od 12 optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Izvor: B92
Podeli

Na optuženičkoj klupi su učesnici nereda 21. februara 2008. godine: Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Danas su pregledani snimci od tog dana i iako se na snimcima vidi jedan od optuženih, ne vidi se da iko od dvanaestorice optuženih pali ambasadu ili baca kamenje. Kako je navedeno, optuženi su došli iz patriotskih razloga i branioci navode da i oni sami osuđuju paljenje.

Kao najvažnije pitanje ističu- Zašto nije bilo policijskog obezbeđenja?

"Prema navodima medija, u Srbiji su pokrenuti postupci prema nekim visokim funkcionerima policije, koji su dozvolili da tako važan događaj ostane bez policijskog obezbeđenja. U Srbiji se obezbeđuju obične fudbalske utakmice, posebno utakmice visokog rizika, pa je bilo logično da se i ovo obezbeđuje. Zbog čega je to izostalo, zbog čega je došlo do povrede ugleda ambasade, značajnog partnera Srbiji, nama zaista nije jasno, ali ovi mladi ljudi nisu krivi zbog toga", rekao je branilac Željko Čabrilo.

Optuženi se terete da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. Navodi se i da je u prostorijama ambasade stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti.

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Sredinom oktobra 2014. godine Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada na osnovu kojeg je pokrenulo novu istragu.

Mediji su preneli da se istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

strana 1 od 143 idi na stranu