"Ako Vlada poštuje dogovor nema štrajka prosvete"

U utorak počinje nova školska godina, za sada bez sukoba sindikata i vlasti, a ako tako ostane učenici će moći da imaju časove od po 45 minuta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

20:57

Default images

To su u vestima B92 istakle Snežana Marković iz Ministarstva prosvete i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

“Svi polaze u škole, sve je spremno, u nekim školama se obavljaju završni radovi i obezbeđuju uslovi za đake. Što se tiče blokada, tu se broj smanjio sa 130 škola koliko je bilo letos na 98, to je i dalje veliki broj, ali pokazuje tendenciju smanjivanja“, rekla je Markovićeva.

Na pitanje koliko će da traje primirje između prosvetnih radnika i vlasti, Jankovićeva je odgovorila:

“Videćemo, potpisan je sporazum kog Vlada treba da se pridržava. Videćemo da li ćemo biti u nekoj vrsti sukoba, odnosno štrajka ili će se Vlada pridržavati sporazuma“.

Veliku buru podiglo je objavljivanje spiskova viška zaposlenih, međutim iz Ministarstva uveravaju da to ne znači dobijanje otkaza.

“Poštovali smo dogovor koji je napravljen sa sindikatima, napravljen je sistem koji podatke čini dostupnim. Postoji oko 8.000 zaposlenih za čijim radom je potpuno ili delimično prestala potreba. Imamo 12.000 slobodnih radnih mesta i verovatno je da će veliki broj onih koji su na spiskovima naći posao u nekoj drugoj školi“, objašnjava Markovićeva.

Na pitanje zašto nije to urađeno pre početka školske godine rekla je da se čekao kraj avgustovskog upisnog roka, dok Jankovićeva navodi da u broj od 8.000 nisu ušli oni zaposleni u prosveti sa nepunom normom časova.

“Sindikati su uključeni u sve što se dešava. Kasni se mnogo, kasni se stalno... Na spisku nisu oni sa nepunom normom časova, to uvećava broj za nekoliko hiljada. Oni koji ostaju bez časova, biće ih nekoliko stotina, nadaju se socijalnom programu kako bi mogli da izađu iz sistema“, kaže Jankovićeva.

Markovićeva je potvrdila da se sve radi u dogovoru sa sindikatima.

“Podaci se stalno menjaju, to je živ sistem, obezbeđena su sredstva za socijalne programe, a preraspodele se intenzivno rade. Poenta je da škole nisu prikazivale kao slobodna mesta ona na kojima su bili zaposleni nastavnici i profesori na određeno vreme. Sada imamo realnu sliku“, ističe Markovićeva.

Ukoliko dogovori budu poštovani, štrajkova neće biti.

“Nadam se da će probleme koje imaju i kojih je mnogo ostaviti kod kuće, da će učenicima ponuditi osmeh, da će problema biti manje naredne godine, da će sve što je potpisano biti ostvareno i ako bude tako časovi će trajati koliko treba – 45 minuta“, zaključila je Jankovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: