VA: Uhapšeni jer su branili manastir od potapanja

Valjevo -- Dvadesetak vernika je uhapšeno u selu Tubravić kod Valjeva koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila zbog izgradnje akumulacije "Rovni".

Izvor: Beta, Blic
Podeli

Ugovor potpisan pre 12 godina

"Apsolutno ne postoji nikakav spor između JP “Kolubara” i SPC jer je još 15. juna 2003. godine između ovog JP i SPC koju je zastupao tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije potpisan ugovor o razmeni nepokretnosti. Po tom ugovoru objekat Valjevske Gračanice ustupljen je nama, dok smo mi za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice izgradili na površini od 1,2 hektara novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu", kaže direktor „Kolubare“ Miodrag Marković.

Vernici koji sebe nazivaju “Stražari Gračanički”, okupljeni oko udruženja “Istinoljublje”, koje predvodi raščinjeni monah Antonije (Dragan Davidović), pokušali su da priđu kompleksu manastira, u narodu poznatog kao Valjevska Gračanica, ali ih je u tome sprečila policija.

Vernici godinama se već protive završetku izgradnje brane i akumulacije, s obzirom na to da Valjevska Gračanica, iz koje su izneti ikonostas i ostali predmeti koji će biti predati SPC, nakon punjenja jezera treba da se nađe pod vodom.

Manastir se, naime, nalazi u blizini budućeg veštačkog jezera sistema “Rovni”, čije punjenje počinje 1. septembra, zbog čega je JP “Kolubara”, koje je investitor gradnje, saopštilo da je zbog spuštanja zatvarača na brani i početka punjenja akumulacije iz reke Jablanice “zbog bezbednosti svaki prilazak i boravak nezaposlenih lica na tom području strogo zabranjen”.

Kako je preneo sajt www.vaseljenska.com, pripadnici MUP-a su nekolicinu vernika predvođenih raščinjenim monahom zaustavili kod Poćute, da bi radnici JP “Kolubara” u međuvremenu zagradili i drugi put ka Gračanici.

"Jutros, ranom zorom, policija je upala u manastir Valjevska Gračanica, tretirajući verni narod kao kakve kriminalce. Prvo su ih potrpali u maricu a zatim zadržali na oko kilometar od manastira gde se i dalje nalaze", prenosi sajt.

U valjevskoj policiji za “Blic” potvrđuju da je došlo do privođenja ljudi koji su se oglušili o jasno istaknuta obaveštenja o zabrani prilaska području brane i akumulacije.

"Zbog drskog ponašanja i oglušavanja o naređenje, jer su mimo zabrane vlasnika parcele JP “Kolubara” i znakova upozorenja, te našeg upozorenja da čine krivično delo uzurpacije imovine, privedeno je 20 osoba, 14 muškaraca i šest žena, koji će biti predate sudiji za prekršaje", kažu u policiji.

Agencija Beta je potvrđeno u Prekršajnom sudu da s u toku protiv privedenih, a jedna osoba, koja je ranije bila privedena "zbog drskog ponašanja i još dva prekršaja", takođe po hitnom postupku, kažnjena je sa 15.000 dinara.

Vladika valjevski Milutin (Knežević) molio je vlasti da se brana Rovni ne puni do kvote 363 metra već do 333 metra kako bi se izbeglo potapanje bogomolje, koju je on proglasio manastirom, navodi Beta.

Prema saznanjima Bete, takav dogovor vlasti sa SPC načelno je postignut, a konačnu reč o svemu treba da da "državna komisija", koja će u naredne dve godine pratiti proces punjenja i pražnjenja akumulacije Rovni i doneti odluku do koje će kvote akumulacija biti punjena.

Brana na Jablanici gradi se godinama, u nju je do sada uloženo gotovo 80 miliona evra, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje Valjeva i opština nizvodno od tog grada, kao i da bi se sprečio plavni talas u slivu reke Kolubare, što se delimično dogodilo u maju 2014. godine.

Ta brana je po prvobitnom projektu trebalo da obezbedi i tehničku vodu za TE-TO Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, koja se takođe gradi godinama, ali je neizvesno da li će i kada radovi na njenom završetku biti nastavljeni.

Inače, dan pre početka važenja zabrane prilaska brani i akumulaciji “Rovni”, episkop valjevski Milutin je u manastiru Svetog arhangela Mihaila služio arhijerejsku liturgiju, u sklopu dogovora sa JP “Kolubara” da se Valjevska Gračanica koju su ranije napustili monasi koristi, dok ne počne proces spuštanja zatvarača na brani i punjenja akumulacije, piše "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu