Vučić: U Srbiji ne možete da učite decu da mrze

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da od EU očekuje dugoročnu sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa problemom talasa migranata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

19:37

Default images
foto: Tanjug

On je, nakon učešća na panelu Strateškog foruma u Bledu, rekao da ni nije došao da moli za bilo šta u ime Srbije, zemlje koja je spremna da preuzme svoju dužnost da se njeni građani ponašaju kao ljudi prema migrantima.

"Nisam srećan zbog činjenice što su u Grčkoj ponovo upotrebljeni suzavac i šok bombe, u Makedoniji je to bilo pre par dana. U Srbiji to nije bio slučaj i verujem da se ne će dogoditi. Za nas je važno da EU napravi strateiju, ne samo dnevnu taktiku", poručio je Vučić.

Mi kao zemlja koja nije članica EU, koja tek otvara poglavlja, kako je naglasio, spremni smo da preuzmemo deo odgovornosti, ali EU mora reći šta je strateški cilj.

"Ne mogu svi da puštaju migrante, a da Srbija, iako smo u najboljem slučaju tek treća ili peta zemlja kroz koju oni prolaze, bude prva koja ih registruje. Mi smo jedini koji ih pregledamo, uzimamo otiske", kritikovao je Vučić.

On je poručio EU da treba da nađe strategiju i pokaže kako treba da se ponaša evropski.

Vučić je kazao da ne prihvata objašnjenja da neko ne može to da učini zbog svog biračkog tela, istakavši da je dobio najviše negativnih komentara posle posete migrantima u beogradskom parku, ali da će i dalje posećivati izbeglice.

"Prekosutra ću opet da ih posetim i sledeće nedelje u inat svima koji misle da treba nekog da mrzimo i da ćemo time dobiti veću popularnost. Neću da u tome učestvujem. Izabran sam od naroda da vodim državu te četiri godine, a ne da bi neko kome padne na pamet da mrzi ceo svet vodio mene i našu zemlju u pogrešnom smeru", ocenio je on.

Vučić je ponovio da izbeglice bez ikakvih smetnji ulaze na teritoriju Srbije, i da će se oni, kada Mađarska završi zid, bodljikavu žica i sve drugo, duže zadržavati u Srbiji.

"Mi ćemo da gradimo novi prihvatni centar u Beogradu, još jedan u Presevu i verovatno jedan na severu zemlje. To će da poveća naše obaveze", kazao je premijer.

On je istakao da neće da o izbeglicama govori na ružan način, jer smo imali stotine hiljada izbeglica i zna kako to izgleda.

"Moj otac je 1941. samo zato što mu je majka izbegla slučajno rođen kod nas. Sada treba ja na tim ljudima da se iživljavam", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima neophodno je u ovoj situaciji doneti "mušku odluku", navodeći kao primer zabranu održavanja skupa desničara protiv izbeglica u Srbiji.

"Žalite se kome god hoćete. U našoj zemlji to ne možete da radite, da držite mitinge, da se iživljavate na ljudima i učite decu da mrze", poručio je Vučić.

On je ponovio da je potrebna strateška odluka EU, a da će Srbija da obavi svoj posao, i da je spremna da primi svoj dodatni deo odgovornosti u okviru sistema koji EU usvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: