"Nadbiskup traži referendum o ustaškom pozdravu"

Nemački nedeljnik "Cajt" objavio je tekst u kome navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve "otvoreno simpatišu ustaše".

Izvor: Tanjug
Podeli

List navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve traže da se o uvodjenju fašističkog pozdrava u vojsku "za dom spremni" raspiše referendum, ali podseća i da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović protiv ove inicijative.

Nemački nedeljnik je u petak u svom internet izdanju objavio vest o izjavi predsedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupa Želimira Puljića koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava "za dom spremni", pod naslovom "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu".

Pročitajte još:

Taj pozdrav su, kako podseća nemački nedeljnik, koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Nemačkom i on je od tada zabranjen.

"Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše", navodi "Cajt".

List, međutim, podseća da je Grabar-Kitarović ove sedmice odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvek skandira.

Nedeljnik podseća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao da vidi kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Posle jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podseća nedeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. godine član NATO i od 2013. godine Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu