"Netačno da je 'Za dom spremni' stari HR pozdrav"

Hrvatski helsinški odbor suprotstavio se inicijativi za rehabilitaciju pozdrava „Za dom spremni“ i njegovom uvođenju u svakodnevnu upotrebu u hrvatskoj vojsci.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

18:33

Default images
Foto. Thinkstock

Osim toga, kako piše „Slobodna Dalmacija“, iz HHO su, povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve totalitarnih režima, napomenuli da je na neki način potrebno osuditi fašističke i komunističke zločine i zločince.

Oni su naveli da je inicijativa o rehabilitaciji tog pozdrava „opasna i neozbiljna“, a i da je posebno zabrinjavajuća činjenica da su među potpisnicima istaknuti hrvatski intelektualci, javne ličnosti i neki od ljudi visoko ranigiranih u Katoličkoj crkvi.

„Ne možemo ostati ravnodušni na neuspeli sofizam o tome kako Titov režim ’nije uspeo da se otkloni od zločina, ali zločinački nije bio’. Slične neuspešne sofizme čujemo i sa druge strane o Pavelićevom ustaškom zločinačkom režimu i zbog toga ponovo naglašavamo: Režimi koji su odgovorni za zločine su zločinački“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, u tom kontekstu treba gledati i „pokušaj da se ustaški pozdrav ’Za dom spremni“ ozakoni i postane službeni pozdrav hrvatskih oružanih snaga“.

„Upozoravali smo i upozoravamo kako u savremenom svetu, utemeljenom na demokratskim načelima, uključujući i antitotalitarizam najvećeg dela pobedničkih snaga Drugog svetskog rata, uzvikivanje i isticanje totalitarnih simbola nije samo anticivilizacijski čin, nego i seme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta. Pokliču ’Za dom – spremni’, kao i ostaloj ustaškoj ikonografiji, nema mesta u hrvatskom društvu. Netačne su i istorijski neutemeljene tvrdnje da je to stari hrvatski pozdrav“, dodaje se u saopštenju.

Iz HHO dodaju da je taj pozdrav bio vezan za ustaški pokret od njegovog početka.

„Istorijski je dokazano da je uzvik „Za dom – spremni“ lansirao ustaški lider Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-tih godina iz Italije i da je taj poklič isključivo vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. Ovim pozdravom završavale su i sve javne manifestacije za vreme ustaškog režima i on se nalazio na svim službenim dokumentima NDH“, ističe Hrvatski helsinški odbor.

Oni dodaju da je u ustaškom simboličkom sistemu taj pozdrav ekvivalentan nacističkom „Zig hail“, pa je donekle i istorijski kompromitovan.

Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora smatra upotrebu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom, istovremeno protiveći se zakonskim zabranama takvih simbola, jer su zabrane protivne ideji slobode.

„Posebno zabrinjava podatak da se u grupi javnih ličnosti koje su uputile pismo predsednici Republike i predsedniku HDZ-a, uz istaknuta imena dela društvene elite, spominju i imena sisačkog biskupa Košića i zagrebačkog pomoćnog biskupa Pozaića, te imena nekoliko katoličkih sveštenika koji do danas nisu javno demantovali da podržavaju navedenu inicijativu“, dodaje se u saopštenju.

HHO smatra da je inicijativa koja promoviše simbole zločinačkog ustaškog režima, kao svaka inicijativa koja propagira ideje i simbole totalitarističkih režima, dakle zla, u svojoj osnovi duboko antihrišćanska, jer je u suprotnosti sa osnovnim načelima i postavkama hriščanstva i idejom dobra.

„Nemerljiva je šteta koju ovakvi istupi biskupa i sveštenika imaju za hrvatsko društvo, a posebno za Katoličku crkvu u Hrvata. Ovo se posebno očituje danas kada se u hrvatskoj i srpskoj javnosti lome koplja oko završetka postupka proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca, pri čemu oni, koji se toj ideji protive, kardinala Stepinca neistinito proglašavaju 'ustaškim vikarom' i lažno ga optužuju da je podržavao i podsticao ustaške zločine nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu što su optužbe iz montiranog sudskog procesa održanog 1946. za vreme jugoslovenske komunističke diktature. Ovakva inicijativa stoga samo daje povoda i razloga protivnicima Katoličke crkve i protivnicima ideje hrvatske države da i Katoličku crkvu i hrvatsku državu proglašavaju naslednicima Paveličevog ustaškog režima“, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: