Srpski vojnici dobili Sveto pismo

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uručeno je 4.000 primeraka Svetog pisma Novog zaveta i isto toliko Pravoslavnog molitvenika.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2015.

12:10

Default images
Foto: Ryk Neethling / Flickr.com

Reč je o donaciji Udruženja građana Biblijsko društvo Srbije.

Uručenju donacije u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba prisustvovali su srpski patrijarh Irinej i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Srpski patrijarh je isakao da je današnji dan, iako običan, veoma veliki jer se vojsci, koja brani svoju otadžbinu, svetinje i sve što je najvrednije za jedan narod, poklanja "kodeks božanskog zakona".

"Imamo mnogo zakona, i vojska ima svoje, a ovo je jedan zakon iznad svih, jedan sveopšti, sveljudski zakon, božiji zakon, koji je učinio da naša današnja kultura i prethodna se temelje na tom zakonu", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima današnja donacija je očekivani momenat koji je u skladu sa, kako je rekao, duhom svih promena u našem narodu.

"Potrebno je to. To ništa nije novo. Mnoge armije sveta, hrišćanske, su nezamislive bez jedne takve knjige kao što je Novi zavet", rekao je patrijarh.

On je naglasio da je današnjom donacijom srpska vojska "vraćena k sebi", odnosno našoj kulturi i istoriji "važnom faktoru u našem životu, koji nas je motivisao, hrabrio, davao viši smisao našem položaju da branimo svetinje".

"Bilo bi dobro kada bi ova knjiga dospela u ruke svakog našeg oficira i vojnika. Tu ima šta da se nauči, ono opšteljudsko i čovečansko, najhumanije, i da to bude temelj i osnov našeg života, postupanja i gledanja na sveti život", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima čitanje Svetog pisma nikome neće naškoditi, već, kako je istakao, samo može da doprinese razvoju večnih ljudski vrednosti koje su date u Novom zavetu.

On se podsetio i na period svog služenja vojnog roka u Mostaru kada je, kako je rekao, vojnicima bilo zabranjeno da praktikuju veru.

"Kada sam ja služio vojsku u Mostaru i kada sam došao u kasarnu, tada su pročitali propis. Pored ostalih bilo je - vojniku se zabranjuje odlazak u crkvu. Ostale nisam zapamtio, ali ovu rečenicu jesam, veoma dobro, i nažalost, kada god sam bio u Mostaru nisam mogao da odem u pravoslavnu crkvu, jer je bila blizu oblasne komande", rekao je patrijarh i dodao da nije bilo prilike ni kao civil da poseti tu crkvu.

Gašić je istakao da postoji istorijska i tradicionalna veza u izgradnji moderne srpske države i njene vojske, ali da ni jedno ni drugo ne mogu bez vere.

"Vera u boga je ono što nas spaja. Vojno sveštenstvo kod nas ima svoju tradiciju i uvek su crkva i vojska bili uz svoj narod i kroz vekove prolazili dobro i zlo", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nebrojeno puta su pokazali da žele da uče i da ih nije stid kada nešto i ne znaju.

"Potrudićemo se, naučićemo, a to možemo, pored ostalog, i iz ovih svetih knjiga", rekao je Gašić.

Potvrda kulturnog identiteta doprinosi oslobađanju čoveka i naroda u celini, istakao je Gašić, i dodao da se uvođenjem i razvijenjem ljubavi prema kulturi i kulturnim vrednostima razvija se želja za ličnom i nacionalnom stvaralašću.

"Odbrana kulturnih vrednosti nije moguća bez poznavanja nacionalnih i duhovnih vrednosti i zato smo danas ovde objedinjeni i ujedinjeni pred najvećim i najbogatijim riznicom jedne knjige - Svetim pismom", rekao je Gašić.

On je istakao da je siguran da će ta knjiga, pored svog mesta u vojnim bibliotekama, naći put do srca pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: