Cipras podneo ostavku

Grčki premijer Aleksis Cipras podneo je ostavku, a Grci bi ponovo na izbore trebalo da izađu 20. septembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

19:58

Default images
Foto: Tanjug, AP

"Želim da stavim na ocenu grčkog naroda ono što smo uradili od 25. januara - i ispravno i pogrešno. Mandat koji smo dobili pre šest meseci, iscrpljen je i došlo je vreme da progovori suvereni narod. Narod treba da odluči ko će i kako će pregovarati o smanjenju duga grčke države“, rekao je Cipras.

Kako navodi, „pritisci, ucene, ultimatumi i finansijsko gušenje stvorili su stanje bez presedana".

"Ali svi smo to doživeli trezveno i uz odlučnost naroda. Bez te odlučnosti poverioci bi nam ili nametnuli svoje stavove, ili bi uslovi bili još stroži ", rekao je on.

"Danas se ta teška faza završila potpisivanjem sporazuma (o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj) i isplatom rate ECB", dodao je Cipras.

Premijer je povodom ostavke i predstojećih izbora ukazao da se "sve neće normalizovati preko noći, ali ovo je prvi odlučujući korak ka normalizaciji".

Pominjući sporazum s kreditorima, Aleksis Cipras je rekao: "Nismo doneli rezultat kojem smo se nadali, ali ni odnos (poverilaca) prema nama nije bio kakav smo očekivali. Ono što smo doneli, najbolji je mogući rezultat".

"Naš cilj je da u odnosu s poveriocima što pre povratimo nacionalni suverenitet", rekao je on.

Svodeći bilans svoje vlade, premijer je naveo ponovno zapošljavanje ranije otpuštenih iz državne službe, izbegavanje masovnog otpuštanja iz privatnog sektora i naglasio da više nema mogućnosti za otpuštanje iz javnih firmi. Govoreći o "pobunjeničkoj" takozvanoj "Levoj platformi" Sirize, i o njenom delovanju u Skupštini, Aleksis Cipras je rekao da će "narod suditi svima koji su svojim postupcima prvu vladu levice pretvorili od većine u manjinu".

Cipras je nakon televizijskog obraćanja u svoje i u ime članova svoje vlade podneo ostavku predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu i zatražio od njega pokretanje procedure za sazivanje prevremenih izbora, zvanično je objavljeno u Atini.

Očekuje se da izbori, drugi prevremeni ove godine, budu najverovatnije oko 20. septembra, jer je zakonski rok za to 30 dana.

Cipras je od predsednika Pavlopulosa zatražio i da postavi privremenu vladu, ali je ocenio da "nema uslova" da u njoj budu i stranke parlamentarne opozicije.

Pavlopulos je rekao na sastanku s Ciprasom da će, pridržavajući se ustavne procedure za održavanje prevremenih izbora, "svoju dužnost obaviti tako da ne bude ugrožen sporazum (Grčke s poveriocima), niti će biti ikakve opasnosti za siguran ostanak Grčke u Evropi". Prevremeni izbori bi, kako navodi Rojters, omogućili Ciprasu da kapitalizuje popularnost među grčkim biračima pre nego što osete najteže posledice programa štednje i možda mu dozvole da se vrati na vlast sa još jačom pozicijom i oslabe pobunu u redovima Sirize.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore, objašnjava Rojters.

U ovom slučaju, mandat bi bio poveren drugoj najvećoj stranci, konzervativnoj Novoj demokratiji, a nakon toga eventalno desničarskoj Zlatnoj zori.

Kako piše „Gardijan“, po Grčkoj kruže glasine da bi deo Sirize koji sebe naziva „Leva platforma“ mogao da napusti stranku i oformi svoju partiju. Oni u parlamentu imaju 40 poslanika, tako da bi u tom slučaju oni postali treća partija u Grčkoj, čime bi preskočili Zlatnu zoru.

Međutim, procedura može biti zaobiđena s obzirom na to da će opozicioni lideri verovatno vratiti mandat predsedniku, čime se otvara i mogućnost za održavanje izbora, u roku od 30 dana od datuma raspisivanja.
Cipras i grèki predsednik Pavlopulos. Foto: Tanjug, AP
Podsećamo, Rojters je, pozivajući se na izvore iz grčke vlade, pre nekoliko sati javio da će grčki premijer krajem dana podneti ostavku u televizijskom obraćanju građanima.

Tada je jedan zvaničnik vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da Cipras veruje da je to način za umirivanje pobune među članovima Sirize.

Osim toga, državna televizija ERT je navela da bi ta odluka trebalo da bude saopštena tokom dana.

Mediji su prošle nedelje preneli da se vladajuća partija Grčke suočava sa raskolom uoči odlučivanja parlamenta o međunarodnoj pomoći.

Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, mladi Sirize iznose mišljenje da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti zonu evra, dok je najveći evroskeptik ove partije Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala.

Međutim, nakon celonoćne rasprave, grčki parlament je ipak odobrio predlog zakona o trećem paketu međunarodne pomoći.

Obraćajući se parlamentu pre glasanja Cipras je ovaj paket nazvao "nužnim zlom za naciju". Bivši ministar finansija Janis Varufakis je tada ostao pri svom stavu i glasao protiv paketa pomoći.

Podsećamo, Varufakis je na svom blogu početkom jula objavio da podnosi ostavku na mesto ministra finansija Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: