MK: Vanredno zbog izbeglica, policija na ulicama

Skoplje -- Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog ulaska izbeglica u tu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli

To otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa izbeglicama koje nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve većeg broja izbeglica koje prolaze preko tzv. balkanskog migracionog koridora, bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa u kome su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

"Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo", rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.

Inače, makedonski portal Plus info javio je ranije danas da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu