"Prestati sa lešinarenjem nad Srbima i ćirilicom"

Odluku o povlačenju ćirilice iz službene upotrebe u Vukovaru treba gledati u okviru predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj jer izbori ne pitaju za cenu.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2015.

20:41

Default images
Foto: Tanjug

To je za Vesti TV B92 izjavio analitičar Jaroslav Pecnik iz Osijeka, dodavši da je takva odluka velika sramota.

"Na ovu odluku treba gledati u okviru predstojećih parlamentarhin izbora. Vukovar je vrlo pogodan za to i to je velika sramota. Potrebno je prestati sa lešinarenjem nad Srbima i ćirilicom. Korišćenje ćirilice treba prihvatiti kao jednu realnost", smatra Pecnik.

On ističe da takvom odlukom Ustav Hrvatske nije povređen jer je će Gradsko veće Vukovara svake godine donositi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava. Ipak, kako je rekao, Ustavni sud će to proceniti.

"Vidite, na individualnom nivou moguće je koristiti ćirilicu, ali je problem upotreba ćirilice na grupnom nivou. Ali izbori ne pitaju za cenu", naglašava Pecnik.

"Puštanje Šešelja iz Haga uticalo je na predsedničke izbore u Hrvatskoj kada je Kolinda Grabar Kitarović pobedila. Ljudi su osetljivi na Vukovar, kada vide one slike iz rata, čuju čelnike kako pevaju ustaške pesme i na kraju, Srbi su nas napali, oni su krivi za sve i baš nas brige za njih", objašnjava hrvatski analitičar kakvu ulogu odluka o ćirilici ima u izbornoj kampanji.

Ukidanje ćirilice u Vukovaru može dodatno da zakomplikuje odnose Srbije i Hrvatske, kazao je Pecnik.

"Odnosi Hrvatske i Srbije će se dodatno zakomplikovati, ali u izbornoj kampanji niko u Hrvatskoj neće previše brinuti za dobre odnose sa Srbijom: Kada izbori prođu, razmišljaćemo o dobrim odnosima sa susedima i svemu tome", zaključuje on.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je juče izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: