UNHCR: Srbija humana prema izbeglicama

Beč -- Šef UNHCR u Srbiji smatra da je politika Srbije u ophođenju sa izbeglicama pozitivna i da država humanim pristupom daje malo prostora krijumčarima ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je bečkom dnevniku "Standard" okarakterisao politiku Srbije kao "uveliko pozitivnu".

Šoder je preneo da Srbija tražioce azila ne hapsi, a da, uz pomoć nevladinih organizacija i UNHCR-a, svakog dana registruje do 1.200 izbeglica.

"Kada država ima humanitarni pristup kao Srbija, onda ima i manje prostora za krijumčare, jer tada niko ne mora da strahuje od vlasti", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, najava da se na granici Mađarske i Srbije gradi ograda je dovela do toga da izbeglice pokušavaju još brže da dođu do Zapadne ili Severne Evrope.

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska nisu konačne destinacije izbeglica.

"Većina izbeglica nema nameru da ostane, jer imaju porodicu ili prijatelje u Zapednoj ili Severnoj Evropi, koji ih čekaju", naveo je Šoder.

Ograda i novi zakon u Mađarskoj, koji olakšava proterivanje migranata u Srbiju, mogao bi, kako ističe, da dovede do toga da izbeglice ubuduće pokušavaju da putuju iz Srbije preko Hrvatske u EU, iako bi tada morali da prelaze još više granica.

"Bekstvo tih ljudi se čini sve težim dok dospeju na bezbedno", kritikovao je Šoder.

Ukoliko Mađarska bude masovno vraćala ljude u Srbiji može doći do humanitarne katastrofe, ukazuje list.

"Nije moguće da Evropa ništa nije naučila iz tragedija 20-og veka", ocenio je Šoder.

Bečki dnevnik "Standard" prenosi da stotine Sirijaca sedi na zemlji u parku preko puta autobuske stanice u Beogradu, a deca spavaju na kartonu ispod klupa.

Izbeglice, kako dodaje list, ne žele da kažu kako se zovu, niti da se slikaju ili registruju, jer strahuju da tada nikada neće doći do bezbednog mesta, već žele da, što je moguće brže, preko mađarske granice stignu u Nemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu