Vučić i Rama razgovaraće o budućnosti Balkana

Zajedničko gostovanje premijera Srbije i Albanije u TV emisiji predstavlja podršku ideji da su zdrava polemika i razmena mišljenja put ka rešavanju problema.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.08.2015.

07:00

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila Zvezdana Kovač, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi iz Soluna (CDRSE) koja će u toj emisiji ugostiti dvojicu premijera.

"Naša je davnašnja ideja da ugostimo premijere Srbije i Albanije. Ne samo da ugostimo ovu dvojicu premijera, već i premijere iz ostalih zemalja regiona i to zato što su oni među najuticajnijim ličnostima, makar na ovim našim prostorima, navodi za "Danas" Kovač, koja je i glavna urednica regionalne tv produkcije "Okruženje".

Ona će zajedno sa portparolom Saveta za regionalnu saradnju Nenadom Šebekom krajem meseca u TV emisiji ugostiti premijere Srbije i Albanije, što će biti njihovo prvo zajedničko gostovanje u elektronskim medijima.

Kovač kaže da "Okruženje" želi da uvede razgovor, zdravu polemiku i razmenu mišljenja kao osnovno i jedino sredstvo rešavanja problema.

"To što su Vučić i Rama, zajedno sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem, prihvatili poziv, tumačim kao dobar znak podrške jedne takve politike. I organizatori samita su prepoznali značaj ovakve televizijske emisije i omogućili su nam da budemo deo njihove agende", konstatuje ona.

Govoreći o glavnim temama emisije u kojoj će gostovati Vučić i Rama, Kovač precizira da će dvojica premijera razgovarati o "odnosu dve države, o tome kako vide budućnost Balkana, kako da prošlost ne bude smetnja konstruktivnoj saradnji i kako da mladi ljudi žive u regionu punom podsticajnih izazova, a ne prepreka i sukoba".

"Oni su pokazali želju i spremnost da sarađuju, odnosno da preuzmu odgovornost za zajedničku budućnost uprkos dugoj istoriji nerazumevanja, manjku demokratske kulture, ratovanjima i zločinima. Pri tome, mlade ljude vide kao nosioce tog procesa, pa će u emisiji biti govora i o inicijativi za formiranje Unije mladih Zapadnog Balkana, koju su dvojica premijera svesrdno podržali", ukazuje sagovornica "Danasa".

"Čini se da ne ostaje sve samo na verbalnom nivou, već da se neki dogovoreni zajednički projekti i ostvaruju. Ovogodišnji samit u Beču bi trebalo da bude korak napred u učvršćivanju takvog jednog pozitivnog pristupa i da saradnja suseda postane uobičajena, a ne agencijska vest. Ove godine će predstavnici civilnog društva imati priliku da kažu šta misle, pa očekujem da bi mogao lagano da krene proces međusobnog poverenja, nadopunjavanja i saradnje, umesto dosadašnjeg gotovo neprijateljskog odnosa vlasti i građanskog društva", smatra Kovač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: