"U udžbeniku ne piše da su Srbi oteli od Albanaca"

Urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović izjavio je da u udžbeniku za istoriju za šesti razred ne postoji ništa što je "faktografski i naučno sporno".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.08.2015.

16:55

Default images
Foto: Beta, arhiva

Povodom pisanja nekih medija da je "šokantno" da deca uče da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju Jovanović je agenciji Beta rekao da to u udžbeniku ne piše.

On je rekao da je reč o udžbeniku koji postoji skoro pet decenija, iz koga su učile generacije učenika, a da je autor profesor i akademik Rade Mihalči,ć koji je najmerodavniji da piše udžbenik.

Jovanović je naveo da su izdavač i autor usvojili ranije neke primedbe na korišćenu terminologiju i da su u novom izdanju udžbenika preformulisali naziv makedonski Sloveni i Makedonska država.

Prema njegovim rečima, jedna od primedaba bila je i da se "Albanci tretiraju kao poseban narod".

"Bez obzira u kakvim smo mi odnosima s Albancima, to je poseban narod koji ima svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Uplitati to sa nekim dnevnopolitičkim odnosima nas i Albanaca je deplasirano. Radi se o srednjem veku", naveo je Jovanović.

On je kazao da su udžbenik odobrili i Ministarstvo prosvete i Nacionalno-prosvetni savet.

"Mi u Zavodu znamo šta je razlog (za kritike). Naša konkurencija hoće da obori udžbenik koji je najprodavaniji i postoji na tržištu sve ovo vreme", ukazao je Jovanović.

U Ministarstvu prosvete navode da taj resor daje mišljenje o udžbeniku na osnovu preporuka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Nacionalno-prosvetnog saveta. Udžbenik istorije za šesti razred Zavoda za udžbenike čiji je autor Rade Mihaljčić odobren je 2008. godine, a novim zakonom provera udžbenika predviđena je na svake četiri godine, rekli su u Ministarstvu prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja.

U tom ministarstvu je rečeno da je Srpska pravoslavna crkva u nastavnoj 2013. i 2014. godini uložila pet primedaba na taj udžbenik, a da je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja usvojio dve.

"Posle smo to prosledili Zavodu za udžbenike, koji je saopštio da će biti izdato novo izdanje", rekli su u Ministarstvu prosvete.

U tom ministarstvu navode da Nnvi Zakon o udžbenicima predviđa da se udžbenici odobravaju na četiri godine, kao i da lista ocenjivača udžbenika bude javna.

Do sada su pozitivno mišljenje o udžbeniku davali Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionlno -rosvetni savet, dok je Ministarstvo prosvete svoje mišljenje davalo na osnovu tih procena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: