Irinej: Srpski narod stradao od braće

Sremska Rača -- Srpski patrijarh Irinej rekao je na mostu kod Sremske Rače da je srpski narod pre 20 godina stradao od braće sa kojom ga vezuje istorija.

Izvor: B92
Podeli

On je naveo da je jedina krivica stradalih bila to što su bili Srbi pravoslavne vere, što je krivica koja im je bila pripisana i 1941. godine.

“Danas se sećamo naroda srpskog koji je proteran iz svojih mesta, iz domova u kojima je vekovima živeo, u kojima je gradio svoje domove. Sve su to pod pretnjom smrću morali da napuste i da spas potraže, a gde drugde, nego u majci Srbiji. To je tragedija biblijskih razmera koju su nekada doživeli Jevreji, Jermeni, a mi Srbi dolazimo odmah iza njih“, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, na današnji dan pre 20 godina zločin nad Srbima su počinila braća po veri.

“To su uradila braća s kojima nas vezuje istorija i kultura, braća koja su nam bliska po veri i crkvi, sa malim razlikama što smo mi pravoslavci, a oni rimokatolici. Veliku odgovornost snose predstavnici rimokatoličke crkve, očekivalo se da se čuje glas naše braće po veri, ali se taj glas nije čuo. Gospod nas je poslao da volimo jedni druge, prijatelje, ali i neprijatelje svoje. Nama je cilj da sa narodima koji su pored nas da napravimo nove hrišćanske odnose. Sa ovoga mesta se sećamo onoih koji su bežeći od sablje i mača našli kraj svom životu. Da se setimo nevino stradalih čija imena i broj samo Bog zna. Mržnja nikome dobra nije donela, ni onima koji danas proslavljaju pobedu nad nevinim narodom možemo da proručimo, zlo i zloba nikome dobro nije donela“, istakao je Irinej.

Na mostu u Sremskoj Rači održana je komemoracija u čast žrtvama pogroma u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu