Otvoren Info-centar za azil u Beogradu

U Beogradu je danas otvoren Info-centar za azil, a državni sekretar u Minsitarstvu za rad Nenad Ivanišević izjavio je da Srbija ima plan za migracije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2015.

14:49

Default images
Foto: Tanjug

Plan će biti usvojen ove sedmice, nakon čega će ga ministar za rad Aleksandar Vulin predstaviti javnosti, dodao je Ivanišević.

"Plan za migracije imamo, ali dok ga Radna grupa i vlada ne usvoje, ne želim da govorim o tome", rekao je on.

Ivanišević je istakao da je saradnja Srbije sa UNHCR-om odlična, ali da očekuje konkretnu finansijsku pomoć EU, jer troškovi rastu. On je podsetio da, po poslednjim podacima, država dnevno izdvaja 15.000 evra dnevno za izbeglice.

Na pitanje da li je Srbija dobila neku preporuku kako da postupi sa izbeglicama, rekao da niko Srbiji ne može da kaže šta da radi sa ljudima na svojoj teritoriji.

"Mi imamo međunarodne obaveze prema tražiocima azila, da im pružimo medicinsku, pravnu pomoć... a gde će oni nakon toga otići, to je njihovo pravo", podvukao je Ivanišević.

On je ponovio da je Srbija spremna da zbrine sve izbeglice.

"Naša poruka je jasna, mi nismo učestvovali u izazivanju krize. Očekujemo da EU donese strategiju, a Srbija će biti deo rešenja", zaključio je Ivanišević.

"Mađarska i Hrvatska da prihvate tražioce azila"

"Mađarska i Hrvatska treba da prihvate tražioce azila, a ukoliko prekrše te međunarodne obaveze i počnu da vraćaju ljude sa granica, Srbija će reagovati zajedno sa predstavnicima Evropske komisije", izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

On se, na otvaranju Info-centra za azil u Beogradu, zajedno sa šefom UNHCR-a u Srbiji Hansom Fridrihom Šoderom, saglasio da se od Mađarske očekuje da poštuje svoje međunarodne obaveze i da ne zabrani tražiocima azila ulazak na njenu teritoriju.

''Humano i ljudski ćemo odgovoriti na problem svakoga ko dođe u Srbiju, jer naša politika nije politika zatvaranja granica'', rekao je Ivanišević.

Šoder je istakao da UNHCR ne podržava promene Zakona o azilu u Mađarskoj i dodao da Srbija, Grčka i Makedonija ne bi trebalo da budu na listi bezbednih trećih zemalja.

On je rekao da veruje da se neće desiti da Mađarska počne da vraća migrante sa granice.

''Ukoliko Mađarska odbije da primi migrante i počne da ih vraća, to će biti kršenje međunarodnih obaveza'', rekao je Šoder.

On je podsetio da sve zemlje imaju pravo da kontrolišu ko im ulazi i ko se nalazi na njihovim teritorijama, ali da ne mogu da odbiju ljudima da uđu i zatraže azil.

''Kada zatvorite granice, kao što je bio slučaj u Makedoniji, to ima posledice. Nadam se da će ovaj veliki priliv migranata od vikenda ponovo opasti'', rekao je Šoder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: