Peti dan štrajka glađu, Ivanović istrajan u nameri

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji peti dan štrajkuje glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, sve više fizički slabi, kaže njegova supruga.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.08.2015.

16:15

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ona je rekla Tanjugu da Ivanović gubi na težini, da je iz dana u dan slabiji, ali da je nakon podrške koja mu stiže sa svih strana psihički veoma jak i istrajan u nameri da štrajkom glađu izbori se za svoja prava.

Ivanović je štrajk glađu započeo u 7. avgusta sa zahtevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

On je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara prošle godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini, zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba - srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode.

Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša, a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: