"SNS na 50, 7 - iznad cenzusa SPS, DS, SRS i DSS"

SNS ima podršku 50,7 odsto birača koji bi izašli na izbore, SPS 9,2, demokrate 7,1 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Faktora plus.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

13:38

Default images
Foto: Tanjug

Rezultati istraživanja za mesec jul pokazali su da je iznad cenzusa još samo Srpska radikalna stranka, koja ima podršku 5,8 odsto birača, dok bi u koaliciji cenzus prešli Dveri i DSS, koje zajedno imaju nešto iznad pet odsto podrške građana.

SPS, JS i PUPS u koaliciji bi bili jedina politička opcija koja bi, pored SNS-a, imala dvocifren broj podrške na izborima, odnosno oko 13 odsto.

Rezultati istraživanja pokazuju da stranke na vlasti imaju podršku politički opredeljenih građana i samim tim legitimitet za odluke koje donose, bez obzira da li su politički popularne ili ne, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Jednim delom je to posledica krize opozicije i poverenja u njihove lidere", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je naveo da bi, prema istraživanju, 49 odsto ispitanika izašlo na izbore ukoliko bi se održali u nedelju, 26 odsto ispitanika ne bi, dok 71 odsto onih koji bi izašli na parlamentarne izbore zna za koga bi glasalo.

Najpopularniji političar u Srbiji i dalje je premijer Aleksandar Vučić, koga podržava 56 odsto građana, dok 30 odsto ne odobrava ono što radi i govori što pokazuje, navodi Stanković, da Vučić opredeljuje biračko telo.

Manju podršku su dobili predsednik Tomislav Nikolić, koga podržava 31 odsto ispitanika, dok 47 ne odobrava njegove postupke, prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić ima podršku 32 odsto ispitanika, dok ga 40 odsto ne podržava kao i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović čije delovanje podržava 30 odsto ispitanika.

Najniže na toj skali su lider demokrata Bojan Pajtić, koga podržava osam odsto, a podršku uskraćuje 64 odsto ispitanika, Dragan Šutanovac i Aleksandar Antić.

Kada je reč o političaru koji nije na funkciji, ima znanje i ugled koji može da doprinese napretku Srbije, na prvom mestu je Boris Tadić, bivši predsednik države i lider demokrata, a slede Branko Ružić, Milan Krkobabić, Nenad Popović, Dragan Šutanovac, Borko Stefanović, Saša Radulović...

Rezultati istraživanja pokazali su i da 72 odsto građana Srbije podržava politiku pomirenja među narodima i državama bivše Jugoslavije, dok samo 17 procenata smatra da to nije dobar put.

Međutim, 42 odsto građana na različite načine pokazuje skepsu prema tome da li je pomiranje ostvarivo.

Najveći procenat ispitanika veruje da je pomirenje moguće, ali da je za to potrebno vreme, jedna četvrtina ispitanika smatra da je izvesno da će se pomirenje dogoditi, a 26 odsto građana ističe da je taj cilj teško ostvariv, jer u to ne veruju svi narodi na Balkanu.

Istraživanje je pokazalo i da građani smatraju da bi Srbija trebalo da poveća svoj uticaj na tržištu Kosova i da prepoznaju da trgovina može biti osnova za uspostavljanje racionalnijeg odnosa dve zajednice.

Anketa je, međutim, pokazala da postoji skepsa kod određenog broja građana da se ne može ništa učiniti ukoliko Kosovo sve više postaje nezavisno od Srbije, u političko-pravno i ekonomskom smislu.

Građani su odgovarali i na pitanje da li bi podržali stranku levičarskih opredeljenja, poput grčke Sirize, koja zagovara politiku protiv mera štednje i aranžmana sa MMF.

Odgovori su pokazali da bi čak 35 odsto građana podržalo neki oblik radikalnije levice od one koja postoji sada i da, kako kaže Stanković, stvaranje takve opcije ne bi bilo uzaludno, jer bi imalo određenu podršku građan.

To je posledica, naglašava Stanković, velikih socijalno- ekonomskih podela u stanovništvu, ali i uticaja medija, koji afirmativno pišu o Aleksisu Ciprasu, lideru Sirize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

511 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: