Kosovo želi u UNESKO: Srbija nam ne može ništa

Priština -- Zamenik šefa diplomatije Kosova Petrit Seljimi najavio je da će izvršni odbor UNESKO 3. oktobra razmotriti zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Izvor: Beta
Podeli

U izjavi za Radio Kosova, Seljimi je reagujući na najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će učiniti sve da Kosovo ne postane članica UNESKO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), kazao da je nemoguće da Srbija ometa učlanjenje Kosova.

U izjavi za Radio Kosova, Seljimi je reagujući na najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će učiniti sve da Kosovo ne postane članica UNESCO, kazao da je nemoguće da Srbija ometa učlanjenje Kosova.

Prema njegovim rečima, zemlje članice UNESCO nemaju pravo veta i činjenica da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija nema značaja.

On je dodao da veruje u uspeh lobiranja koje do sada obavila kosovska diplomatija.

"Sa pravnog stanovišta, Kosovo ima pravo da traži učlanjenje u UNESCO jer za učlanjenje nije potrebna dvotrećinska većina zemalja članica te agencije UN-a. Bilo je slučajeva da je izvestan broj zemalja Evrope učlanjen u UNESCO, a da prethodno nisu bile članice UN-a. Značajno je da se na sastanku Izvršnog odbora 3. oktobra obezbedi 50 odsto glasova", kazao je Seljimi.

On je dodao da bi učlanjenje Kosova u UNESCO bila najveća pobeda kosovske diplomatije od proglašavanja nezavisnosti Kosova, jer bi se time otvorila vrata i za učlanjenje Kosova u druge agencije i institucije UN-a.

strana 1 od 84 idi na stranu