"Hrvatska nije tražila izručenje srpskog generala"

Crnogorsko Ministarstvo pravde saoptilo je da nije primilo zahtev za izručenje generala Borislava Đukića uhapšenog u Crnoj Gori po poternici Interpola Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

16:36

Default images

U saoptenju se navodi da Evropska konvencija o ekstradiciji i važeći crnogorski zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći predviđaju da država koja je rapisala poternicu traži izručenje osobe koja je na teritoriji Crne Gore.

Dodaje se da se molba za izručenje podnosi Ministarstvu pravde Crne Gore i nadležnom sudu koji utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje.

Gneral bivše JNA Borislav Đukić (66) uhapšen je u subotu na aerodromu u Tivtu po poternici Hrvatske podignutoj zbog sumnje da je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji počinio ratni zločin na teritoriji te zemlje.

Đukiću je posle salušanja određen ekstradicioni pritvor i on se nalazi u zatvoru u Spužu kod Podgorice.

Đukić je srpski državljanin i uhapšen je kada se iz letovanja u Crnoj Gori vraćao u Beograd. Poternica za Đukićem rapisana je 1993. godine i još je na snazi.

Poternica Interpola Hrvatske za Đukićem rapisana je zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj zbog sunje da je u periodu između 1991. i 1993 godine počinio ratni zločin.

Prema navodima Dokumentacionog centra Veritas na istoj hrvatskoj optužnici s njim nalazi se i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA.

Prema dokumentaciji Veritasa, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči na reci Cetini.

Prema istom izvoru od eksplozije je porušen toranj na brani i napravljena velika materijalna šteta, dok su potapanje brane sprečili radnici HEP-a.

Poptpuno potapanje brane, bi kako se navodi, ugrozilo 50.000 stanovnika gradova Sinja, Trilja i Omiša smeštenih nizvodno od Cetine.

Hrvatska prikuplja dokumentaciju za izručenje Đukića

Hrvatska će Crnoj Gori uputiti molbu za izručenje generala Borislava Đukića čim od nadležnih sudova primi potrebnu dokumentaciju, saopšteno je danas u Zagrebu.

Pošto je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske obavešteno da je Đukić uhapšen, od nadležnog suda i tužilaštva u Splitu tražena je potrebna dokumentacija radi sastavljanja molbe za izručenje, u skladu s ugovorom Hrvatske i Crne Gore o izručenju i sa Evropskom konvencijom o izručenju.

"Pošto primi potrebnu dokumentaciju, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputiće Ministarstvu pravde Crne Gore molbu za izručenje Borislava Đukića nadležnim pravosudnim telima Republike Hrvatske", objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: