Kina: 35 miliona žrtava japanske invazije

Peking -- U Kini je bilo više od 35 miliona žrtava, vojnika i civila, tokom 14-godišnje japaske invazije u prošlom veku (od proleća 1931.), piše Čajna dejli.

Izvor: Beta
Podeli

Prema tim navodima, u toku japanske invazije poginulo je 3,8 miliona vojnika Kine.

Analiza takođe pokazuje da je, računajući po kursu iz 1937. godine, uništena imovina vredna 100 milijardi dolara, dok je indirektni ekonomski gubitak vredan 500 milijardi.

Nove brojke o gubicima Kine u ljudstvu i imovini, kao i novo istraživanje o doprinosu Kine pobedi u Drugom svetskom ratu objavljeni su na konferenciji za novinare u državnoj kancelariji za informisanje.

Prema tim podacima, kineska vojska je ubila, ranila, ili zarobila više od 1,5 miliona japanskih vojnika tokom rata.

Brojke se nalaze u drugom delu istraživanja, koje je sproveo Centar za istorijska istraživanja Centralnog komiteta Kominističke parije. Istraživanje je početo 2004. godine, a učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Prema oceni nekih istraživača Centra, ovaj posao je započet kasno, decenijama kasnije nego što je trebalo.

"Imamo odgovornost da kažemo potomstvu jasne činjenice o ratu", kazao je Li Džongđije, nekadašnji zamenik direktora istraživačkog centra.

Direktor Instituta za modernu istoriju Vang Đianlang rekao je da ovo istraživanje pokazuje da Kina nije samo branila svoju domovinu, već i bezbednost drugih zemalja.

"Otpor Kine je pružio dragoceno vreme drugim antifašističkim zemljma da se pripreme, uključujući Sovjetski Savez, SAD i Britaniju", kazao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu