Priština: Od 1.8. dogovor o osiguranju vozila

Priština -- Od 1. avgusta trebalo bi da počne primena dogovora Prištine i Beograda o ukidanju plaćanja osiguranja za vozila.

Izvor: Beta
Podeli

To znači međusobno priznavanje polisa osiguranja, potvrđeno je iz prištinskog pregovaračkog tima.

Sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine iz 2011. godine, regulisao je protok ljudi i vozila na prelazima, međutim, nije dogovoreno međusobno priznavanje polise osiguranja, što je građanima predstavljalo dodatni trošak.

Dogovorom od 23. juna ove godine, predviđeno je uvođenje zelenih kartona, čime bi se umanjili troškovi.

Prema rečima šefa prištinskog tehničkog tima o osiguranju vozila, Rahima Pacolija, vozila sa registarskim oznakama Kosova moći će nesmetano da saobraćaju na teritoriji Srbije.

"Mnogi građani Kosova imaju KS tablice i to je u redu, jer su te tablice deo dogovora o slobodi kretanja sa srpskom stranom, i to je potvrđeno poslednjim dogovorom. Važeće su i tablice KS i RKS, građani koji imaju važeće osiguranje slobodno će moći da se kreću", rekao je Pacoli za Radio-televiziju Kosovo 2.

Pacoli je kazao da je predviđeno da 1. avgusta i zvanično počne sprovođenje sporazuma postignutog u Briselu.

Međutim, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri navela je da se pitanje upotrebe KS registarskih tablica još nije našlo na dnevnom redu pregovora u Briselu i da će se o tome razgovarati u budućnosti.

"Ovih dana je ovaj dogovor obogaćen sporazumom o osiguranju vozila koji predviđa međusobno priznavanje polise osiguranja. To će, kao što znate, smanjiti tarife za građane na prelazima sa Srbijom. U budućnosti očekujemo ubrzanje članstva kosovskog Biroa u Savet biroa zelenog kartona. U tom slučaju će biti rešeno pitanje tarifa i kosovski građani će imati mogućnost da sa kosovskim polisama osiguranja putuju širom Evrope", kazala je Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu