Vučić napadnut u Potočarima VIDEO / FOTO

Potočare -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić i delegacija napadnuti su kamenicama i drugim predmetima tokom posete Memorijalnom kompleksu u Potočarima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Godišnjica genocida u Srebrenici u kojoj je trebalo da bude obeleženo 2 decenije od zločina u Srebrenici pala je u senku napada na Aleksandra Vučića.

Delegacija na čelu sa Vučićem napustila je Srebrenicu. Jedna osoba uhapšena zbog napada na srpsku delegaciju, javlja RTS.

Kako su naveli iz delegacije, Vučić je pogođen kamenom u lice i polomljene su mu naočare.Pojedinci iz mase su nasrtali na obezbeđenje srpske delegacije u pokušaju da dođu do Vučića i tom prilikom je došlo do fizičkog obračuna s članovima obezbeđenja.

Reporter B92 javlja da je sve bilo mirno do trenutka kada su Vučić i ostali članovi delegacije krenuli u memorijalni centar. Nakon što je položio cveće na spomenik žrtvama, masa je krenula ka njemu i u tom trenutku su uletele kamenice.

Kako se navodi, Vučić je pogožen kamenom u glavu, a okupljeni su vikali “čestniče“, “odgovornost“.

U pokušaju da zaštite premijera Vučića članovi njegovog obezbeđenja su otvorili pancir torbe. Policija je intervenisala i sukobila se sa napadačima, a srpska delegacija je evakuisana.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je srpski premijer zadobio više udaraca kamenjem.

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, više ljudi bacalo je kamenice, cipele i flaše sa vodom u pravcu srpske delegacije, uz zvižduke i povike "Alahu egber" (Bog je veliki) i "Umri četniče", javlja Tanjug.

Deo prisutnih je uzvikivao "Vučiću napolje", a kako je javila TV N1, viđen je i transparent "Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana".

Jedan član delegacije pokušao je premijera zaštiti kišobranom, ali je on to odbio.

Reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je pozvao prisutne da ostanu dostojanstveni u svom bolu.

"Nemojmo dozvoliti onima koji su bol prouzrokovali da danas budu ovde iznad našeg dostojanstva. Ostanimo dostojanstveni kao muslimamni to je naša obaveza prema našoj veri", rekao je Kavazović nakon što je došlo do incidenta sa srpskom delegacijom kada je premijer Aleksandar Vučić izviždan.

Kavazović je pozvao prisutne koji su, kako je rekao došli da klanjaju dzenazu (ukop) svojoj braći i sestrama svoja lica okrenu ka Kibli (Meki).

Na komemoraciji je bilo prisutno više od 90 delegacija iz celog sveta, i više od 50.000 ljudi. Prisustvovali su i premijer Turske, jordanska princeza Nur, ali i bivši američki predsednik Bil Klinton.

Mnogi zvaničnoci su pohvalili dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića, a njga su dočekali Ćamil Durakovič i majke Srebrenice koje su navele da on može da ispravi nepravdu.

Tako je ispraćen iz Potočara, pošto je prethodno odao poštovanje žrtvama Srebrenice i poručio da se one nikada ne smeju zaboraviti, kao i da je vreme da počne da se gradi drugačija budućnost srpskog i bošnjačkog naroda.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač kaže da je u Potočarima bio napadnut i predsednik Slovenije Borut Pahor, koga je policija zaštitila i sprovela da Policijske stanice u Srebrenici.

Danas će u 15 h biti održana hitna sednica Vlade Srbije, nakon koje će se premijer Vučić obratiti novinarima.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu