Robot ubio čoveka u fabrici VW

Robot je usmrtio čoveka na proizvodnoj liniji u fabrici "Folksvagena" u nemačkom gradu Bauntalu, saopštila je kompanija.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

10:15

Default images
Foto: Thinkstock

Mašina za montažu motora je uhvatila radnika i udarila ga u metalnu ploču. Čovek je od siline udarca zadobio teške povrede grudnog koša i preminuo je u lokalnoj bolnici.

Kako je saopšteno, stradao je 22-godišnji mladić koji nije zaposlen u fabrici, već radi za kompaniju koja proizvodi, isporučuje i sklapa industrijske robote za poznatog proizvođača automobila.

Lokalni mediji navode da je on jedini bio u ograđenom prostoru na samoj proizvodnoj liniji, dok su njegove kolege radile na montaži van te zone.

Portparol "Folksvagena" Heiko Hilvig je rekao da je za tragediju kriva "ljudska greška".

"Mašina je programirana da hvata auto-delove i da manipuliše njima. Ona operiše u ograđenom delu fabrike", rekao je Hilvig.

Notvorenom delu proizvodne linije ove fabrike ima više "lakših robota", ali je ovo bila mašina koja operiše u zaštitnom kavezu u kome se nalazio mladić.

Nemačko tužilaštvo i dalje razmatra da li će pokrenuti postupak i koga će teretiti za nesreću.

Fabrika u Baunatalu, oko 100 kilometara udaljena od Frankfurta, druga je po veličini u "Folksvagen" grupi, ali ona ne proizvodi gotova vozila, već sklapa komponente za ostale fabrike ovog proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: