"Ćuruvija": Radonjić u petak iznosi odbranu

Beograd -- Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije bi trebalo da se nastavi pred Specijalnim sudom u petak, odbranom bivšeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića.

Izvor: Beta
Podeli

Za ubistvo Ćuruvije su, pored Radonjića, optuženi i načelnik resora Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Radonjić je na prethodnom ročištu počeo da iznosi odbranu i tada je negirao krivicu, ukazavši da "nikada u životu nije počinio ni jedno krivično delo". On će sutra početi da odgovara na pitanja suda i branioca.

Iznošenje odbrane prethodno je završio Rade Marković koji je nagasio da nije naredio ubistvo Ćuruvije, i da je naredba za njegovo praćenje izdata u vreme njegovog prethodnika Jovice Stanišića.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu.

Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

strana 1 od 145 idi na stranu