"Mustafa izvrće ono što je dogovoreno"

Na delu je snažan pokušaj Prištine da poništi ili u najmanju ruku redefiniše najvažniji deo briselskog sporazuma, ZSO sa izvršnim ovlašćenjima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

17:34

Default images
foto: Tanjug

To je rekao predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, uz navode da je Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima za Beograd crvena linija ispod koje se neće ići.

Drecun je naveo da kosovski premijer Isa Mustafa izvrće ono što je dogovoreno i obmanjuje javnost kada kaže da formiranje te zajednice sa izvršnim ovlašćenjima nije u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom.

"Mislim da je ovo prelomna faza celokupnog procesa normalizacije odnosa, jer je za Beograd ZSO sa izvršnim ovlašćenjima crvena linija ispod koje ne sme da se ide, a Priština uporno opstrukcijom gura Beograd ispod te crvene linije", rekao je Drecun povodom jučerašnje runde dijaloga u Briselu.

Podseća da se Priština primenom Briselskog sporazuma i kasnijim planom implementacije obavezala da uskladi svoje zakone sa ZSO i da otvori prostor za stvaranje pravnog okvira za formiranje te zajednice.

"Nema nikakve dileme da je na delu snažan pokušaj Prištine, za Beograd i srpski narod neprihvatljiv, da jednostavno poništi ili u najmanju ruku redefiniše najvažniji deo prvog sporazuma koji je postignut u Briselu, a koji se odnosi na formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima", rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju smatra da je sada neophodno da Brisel i Vašington iskoriste kapacitete uticaja na Prištinu i vrati je na put "racionalnog političkog ponašanja".

Dodaje da se boji da će u protivnom biti nepovratno izgubljen trenutak za nastavak unapređenja procesa normalizacije odnosa.

"Očekujem da će uticaj međunarodne zajednice biti toliki da Priština prihvati da realizuje ono što je dogovoreno. Ne radi se o nečemu što je novo, radi se o tome da se primeni ono sto je dogovoreno", poručio je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: