"Veći uticaj nastavnika na izbor direktora"

Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja treba da omoguće veći uticaj nastavnika i drugih ljudi koji rade u školi na donošenje odluka i izbor direktora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

18:17

Default images
Foto: Thinkstock

Od sutra, u okviru rasprave, počinju i tematski okrugli stolovi, a pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković rekla je da se radna grupa koja radi na izmenama i dopunama dotakla i pitanja organa upravljanja, sastava i načina izbora direktora.

"Takođe, potrebno je da se obrati veća pažnja na sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema", rekla je Marković Tanjugu i navela da je dodat i član zakona koji se odnosi na priznavanje prethodnog učenja i na standarde kvalifikacija.

Izmene treba da omoguće bolju povezanost obrazovnog sistema sa evropskim ali i usklađivanje sistema obrazovanja sa vojnim obrazovanjem, koje je do sada bilo odvojeno.

Dopunom se planira i pojačana mogućnost obrazovanja na daljinu, a dodati su i novi članovi koji se odnose na Nacionalni okvir kvalifikacija, nove mogučhosti koje se tiču organizacije i osnovanja škole, rešenja koja bi pomogla školama u ostvarivanju obrazovno-vaspitang rada, ekskurzija, promocije nauke i vrednosti koje nisu predmet konkrentog časa već su deo šireg konteksta obrazovanja.

Zakonom će biti smanjeno nepotrebno vođenje administracije, a procedure treba da budu efikasnije.

Na sajtu Ministarstva prosvete je tekst predloga izmena i svako može da priloži mišljenje, rekla je Marković i, između ostalih, pozvala nevladine organizacije, kancelarije, agencije, regionalne centre, da se uključe u raspravu i okrugle stolove.

Prvi okrugli sto biće sutra u Nišu, na temu "Ustanove i druge organizacije", zatim je 2. jula u Kragujevcu tema "Zaposleni i zaposljavanje", gde će biti u fokusu samo dva člana, koja se tiču zapošljavanja.

Ti članovi su bili predmet sporazuma ministra prosvete sa sindikatima, kolektivnog ugovora.

U Novom Sadu 6. jula tema okruglog stola je "Prava deteta i učenika, obaveze i odgovornosti" gde će biti reči između ostalog o individualnom obrazovnom planu.

U Beogradu će biti okrugli sto 7. i 8. jula, a teme su "Rukovođenje i upravljanje", i "Novine u Zakonu", uz rezime prethodnih okruglih stolova.

Marković je istakla da će radna grupa nastojati da do kraja jula pripremi tekst za skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: