"Priština ne prihvata ono što je već regulisano"

Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić kaže da delegacija Prištine nije htela da prihvati deo koji se odnosi na ono što je već regulisano Briselskim sporazumom.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

17:42

Default images

On je naveo da je Priština odbila da prihvati dogovor o Zajednici srpskih opština i time je onemogućeno usvajanje dokumenata.

Šef srpske diplomatije istakao je da je jučerašnja runda dijaloga trajala veoma dugo, da se srpska delegacija svojih principijelnih stavova držala do kraja.

“Nećemo odstupati od onoga što piše u Briselskom sporazumu, svako rešenje treba da se temelji na Briselskom sporazumu. Danas je prištinska delegacija u Berlinu, u poseti Nemačkoj, o tome će se veoma ozbiljno raspravljati u Briselu. Mi ćemo nastaviti dijalog, dosledno ćemo braniti naše nacionalne i državne interese i ono što smo se već dogovorili, a to je Briselski sporazum u kojem je ključno, a to je rekla i Federika Mogerini, i gotovo sve zemlje članice EU smatraju da je za napredak dijaloga, za realizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma, ključno formiranje ZSO i na tome ćemo insistirati. U interesu čitave Evrope je da se otvore pregovori, nadam se da će dijalog biti nastavljen, a to znači da ćemo uspešno realizovati cilj a to je da do kraja godine otvorimo poglavlja. To bi bio veliki impuls našim evropskim integracijama“, istakao je u izjavi ministar Dačić.

Dačić boravi u Briselu, gde je u Evropskom parlamentu učestvovao na okruglom stolu "Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji" koji je organizovala parlamentarna grupa "Prijatelji Srbije".

„Nesporno je naše ključno strateško opredeljenje da želimo da postanemo članica EU, u tom smislu na dva koloseka nastavljamo s našim aktivnostima. Prvi deo se odnosi na osposobljavanje naših kapaciteta da možemo da odgovorimo pregovorima o članstvu Srbije u EU. Imajući u vidu da je ključni politički prioritet u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji odavno postavljeno pitanje Kosova Metohije, sigurno je da će uspeh i dijaloga Beograda i Prištine biće ključno merilo koje će biti važno za samo otvaranje poglavlja, u ovom slučaju poglavlja 35. Imajući u vidu stav Nemačke da se pre toga ne mogu otvoriti druga poglavlja, od toga će zavisiti opšte otvarnje poglavlja u našim pregovorima o članstvu“, rekao je ministar Dačić.

Ministar je naglasio da je srpska delegacija pokazala izuzetan nivo kooperativnosti i konstruktivnosti i da je na veoma odgovoran način pristupila dijalogu u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: