Veštak: Kod Prijedora ekshumirana 604 tela

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću veštak optužbe Tomas Parsons posvedočio je da su iz dve masovne grobnice kod Prijedora ekshumirana tela ukupno 604 osobe

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

16:36

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Tužioci tvrde da ih je 1992. ubila Vojska Republike Srpske.

Parsons, koji je forenzički direktor Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), precizirao je da su iz grobnice u rudniku Tomašica 2013. ekshumirani posmrtni ostaci 385 osoba.

Na obližnjoj lokaciji Jakarina Kosa prethodno su bila pronađeni posmrtni ostaci 211 osoba, naznačio je Parsons.

Iz grobnice na Jakarinoj Kosi, po svedoku, izvađeni su i delovi tela 99 osoba čiji su glavni posmrtni ostaci ekshumirani iz Tomašice, što pokazuje da su tela iz rudnika bila premeštana u Jakarinu Kosu.

Sve je to utvrđeno DNK analizom, kojom je identifikovana i ogromna većina od 596 žrtava. Samo za osam posmrtnih ostataka ekshumiranih iz Jakarine Kose nije mogao biti utvrđen identitet, zbog nedostatka DNK uzoraka za poređenje, izjavio je Parsons.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović nastojao je da validnost rada ICMP dovede u pitanje činjenicom da su na uzimanju DNK uzoraka radili i patolozi i antropolozi iz BiH, koji nisu zaposleni u toj komisiji.

Parsons je peti svedok u ponovo otvorenom dokaznom postupku Tužilaštva o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica.

Tužioci će, kako su najavili, pred sudije izvesti ukupno šest veštaka i sedam svedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Prema optužnici, koja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (73), tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, snage VRS ubile su u selima oko Prijedora, s proleća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Tužilaštvo bi izvođenje dokaza o Tomašici trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje letnja pauza u radu Tribunala. Posle pauze, Mladićeva odbrana nastaviće svoj dokazni postupak.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: