"Poslali smo Vučiću pozivnicu za Srebrenicu"

Organizacioni odbor za obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici promenio je stav u pogledu dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

16:19

Default images
Foto: Getty Images

Odbor je, naime, zaključio da su svi koji to žele dobrodošli u Srebrenicu.

Predsedavajući i načelnik opštine Ćamil Duraković, koji je proteklih nedelja, nakon hapšenja ratnog komandanta muslimana Bošnjaka u Srebrenici Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije, više puta ponovio da premijer Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko Orić ne bude izručen BiH, sada kaže:

"Pozivnica mu je (Vučiću) otišla, pa neka sam odluči".

"Mi smo poslali pozvnice svim državnicima u celom svetu da prisustvuju komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice 11. jula, pre tri meseca. Tada smo poslali i Aleksandru Vučiću. Poziv ostaje otvoren svima, ko želi da dođe i dostojanstveno oda počast žrtvama genocida", kazao je Duraković danas agenciji Beta.

On je istakao da su dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili ministri inostranih poslova više evropskih država, te predsednici Slovenije, Crne gore i Hrvatske, britanska princeza En i drugi.

Očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.

Duraković i predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja se zajednom sa njim zalagala za to da, ukoliko Orić ne bude izručen BiH do 30. juna, komemoracija bude otkazana, sada o eventualnom dolasku srpskog premijera kaže:

"Nećemo nikome braniti, niti ćemo ikoga zvati".

Inače, Odbor očekuje da će komemoraciji prisustvovati tri predsednika države, tri premijera i tri predsednika parlamenta.

Bezbednosne mere, kako je saopšteno, biće na najvišem nivou, a komemoraciju će obezbeđivati 2.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: