Janković: LGBT osobe i dalje diskriminisane

Šetnjom od Trga Republike do Spomenika obešenim antifašistima na Terazijama danas je u Beogradu obeležen Međunarodni dan ponosa.

Izvor: Beta
Podeli

Na Trgu se okupilo oko 100 aktivista nevladinih organizacija koje se baƒve pitanjima LGBT populacije, ali i antifašističkih organizacija, među kojima Gej strejt alijansa i Žene u crnom, koji su formirali "Zonu slobodnu od mržnje" koja je posvećena antifašizmu. Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Učesnici skupa položili su cveće na spomenik obešenim antifašistima i poslali antifašističke poruke.

Aktivista organizacije Žene u crnom Miloš Urošević kazao je da je položaj svih onih koji nisu heteroseksualni katastrofalan i da se praksa veoma razlikuje od zakona.

"Mi kada su u pitanju ljudska prava nismo ravnopravni građani. Želimo da podsetimo da su za vreme Drugog svetskog rata ubijani i homoseksualni građani i građanke i takođe da ukažemo na postojanje tendencije u društvu - rehabilitacije fašističih vrednosti koje su došle rehabilitacijom Dragoljuba Mihailovića", kazao je Urošević.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kazala je novinarima da se gejevi, lezbejke, biseksualne i transeksualne osobe suočavaju sa diskriminacijom i da Srbija, kao društvo, nije dostigla dovoljan stepen tolerancije.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović kazao je da je država donela dobar zakonodavni okvir, ali da mora da pokaže u praksi da su pred zakonom svi građani jednaki.

"Ja bih voleo da u nekoj narednoj godini imamo paradu ponosa ne na način kao što je bila prošle godine, da učesnici parade idu kroz neki tunel, da idu kroz avetinjski prazan grad, kao što je to bio Beograd, voleo bih da imamo paradu kao što je šetnja svakog građanina Srbije u skladu sa zakonom, a da se neko kome se to ne sviđa ne mora da gleda", kazao je Omerović.

On je ocenio da je u Srbiji još uvek ima pojava fašizma da se država mora boriti protiv toga.

"Rehabilitacije raznih ratnih zločinaca i onih koji su služili tom fašizmu, danas mogu da stvore put rehabilitaciji njihovih ideja. To može značiti da sutra otvarate mogućnost za rehabilitaciju politike koju su ti zločinci vodili", kazao je Omerović.

Zaštitnica građana Beograda Katarina Žeželj saopštila je danas da su "pravo na jednakost pred zakonom i zabrana diskriminacije Ustavne garancije, ali i civilizacijska dostignuća koja ne smeju biti ugrožena".

"Beograd pripada svakom Beograđaninu bez obzira na lična opredeljenja i gradska vlast to osnovno načelo uvek mora imati na umu", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 215 idi na stranu