Studenti Vučiću i Nikoliću: Ne u Srebrenicu

Beograd -- Grupa od 400 srpskih studenata apelovala je na predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne idu u Potočare 11. jula.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni od predsednika i premijera traže i da od Rusije zatraže da stavi veto na britansku rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.

U otvorenom pismu, koje su inicirale grupe studenata tri beogradska fakulteta - Fakulteta političkih nauka, Bogoslovskog i Pravnog, navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posledice po srpski narod.

Studenti veruju da bi na taj način bio "impllicitno priznat navodni genocid, svrstane srpske žrtave Srebenice na niži rang vrednosti i dato opravdanje britanskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim".

Uvereni su i da bi odlazak premijera i predsednika Srbije u Potočare bilo i "učestvovanje u direktnom udaru na RS sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu".

Studenti, potpisnici otvorenog pisma, naglašavaju da je neljudski negirati zločin, ali i da "niko pošten i istinoljubiv ne može da prihvati i kaže da je to bio genocid".

Poručuju i da se Nikolić i Vucić u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima mogu da spreče da buduća pokolenja širom sveta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, a da se njegove, takođe velike žrtve u tom ratu zaborave.

Podršci studentima pridružio se i Beogradski forum za svet ravnoparavnih čiji je predsednik nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 215 idi na stranu