Zeleni: Sačuvati hrast koji sprečava auto-put

Viševekovni hrast koji se nalazi na trasi Koridora 11 u takovskom naselju Savinac mora biti sačuvan, poručeno je sa skupa Zelene stranke u Gornjem Milanovcu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.06.2015.

10:52

Default images
Foto: Freeimages

Na trasi auto-puta od Ljiga do Preljine radovi su stigli, sa obe strane, do hrasta starog oko 600 godina koji je, ko zna kada, proglašen za "zapis", te niko ne želi da ga odseče i da omogući dalju izgradnju puta.

Kopredsednik Zelene stranke Goran Čabradi je rekao da hrast mora da ostane živ, a da je projektant bio obavezan da analizira gde se šta nalazi na budućoj trasi auto-puta Beograd - Južni Jadran.

On je na izbornom skupu Opštinskog odbora Zelene stranke u Gornjem Milanovcu izjavio da je auto-put neophodan, ali ne može da se gradi a da se uništava priroda.

"Najjednostavnije je da se drvo pomeri sa trase jer se čitavi građevinski objekti pomeraju za dva dana, a zašto se to ne učini i sa ovim hrastom koji predstavlja pravu retkost" - rekao je Čabradi.

Izvođač radova na ovom delu Koridora 11 je azerbejdžanska firma "Az Virt" gde ističu da taj problem mora da se reši u najskorije vreme, jer će biti ugrožena dinamika radova.

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić za Agenciju Beta je izjavio da nema tog čoveka koji bi upalio motornu testeru da iseče hrast, bez obzira odakle je i koje je veroispovesti.

Za predsednika Opštinskog odbora Zelene stranke u Gornjem Milanovcu izabrana je Slavica Vasilijević, advokat.

Pročitajte još: Hrast star više od 600 godina, koji se nalazi na trasi auto-puta nedaleko od Savinca, zbog čijeg su najavljenog uklanjanja protestovala mnoga udruženja, ali i brojni građani i istaknute ličnosti, po svemu sudeći će biti - posečen. Naime, kako saznajemo, izvođač radova dobio je nalog da radove u zoni starog hrasta nastavi prema projektu i dinamici izvođenja radova, što znači da neće biti izmeštanja trase radi obilaženja drveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: